LOADING

Type to search

Editoriale

Evanghelia slavei (5)

Share
Nefericirea se naște din timpul prea îndelungat petrecut fără Dumnezeu. Sfinții au oferit învățături și înțelepciuni legate de nefericire. Un exemplu poate fi Fericitul Augustin, care a afirmat că adevărata fericire vine din relația cu Dumnezeu. Sfântul Pavel a încurajat perseverența în fața suferințelor, iar Sfântul Ioan Gură de Aur a vorbit despre vindecarea interioară prin credință.
🟣 Printre clasicii literaturii care explorează teme legate de nefericire se numără Fiodor Dostoievski, cu opere precum „Crimă și pedeapsă” și „Idiotul”, în care explorează aspecte profunde ale naturii umane și ale suferinței. De asemenea, Gustave Flaubert abordează tema nefericirii în „Madame Bovary”, evidențiind frustrările și deziluziile unei femei în căutarea fericirii.
🟣 În Biblie, tema suferinței și nefericirii este prezentă în diverse pasaje. De exemplu, în Vechiul Testament, cartea Iov explorează problema suferinței și încercărilor pe care le-a suferit Iov, dar și modul în care acesta își păstrează credința în Dumnezeu. De asemenea, psalmii conțin adesea lamentări și strigăte către Dumnezeu în momente de durere sau nefericire. Un exemplu notabil este Psalmul 21, în care se exprimă o suferință intensă.
🟣 Iisus a îndemnat oamenii să fie smeriți, să practice iertarea și să ofere dragoste chiar și celor care îi rănesc. El a vorbit despre importanța prioritizării valorilor spirituale față de bogățile materiale și a evidențiat că adevărata fericire vine din relația cu Dumnezeu și din iubirea față de aproapele.
Ca să mutăm munții, trebuie să începem cu pietre mici. Prin stăruință, vom reuși.
🟣 Virtutea cu pași mici constă în practicarea calităților pozitive în fiecare acțiune și decizie cotidiană, contribuind astfel la o creștere constantă și durabilă a bunătății și înțelepciunii personale.
🟣 Cel mai mare dar de Crăciun nu e sub brad, ci în potir.
🟣 Hristos nu a venit ca să creeze o sărbătoare nouă, ci ca să îi ierte pe păcătoși.
🟣 Hristos nu vrea o oră de vizită săptămânală, nici procent din cât câștigăm. Vrea ca noi să ne unim cu El, o dată pentru totdeauna.
Dumnezeu vindecă toate crizele psihotice ale omenirii.
🟣 Dumnezeu nu are nevoie de scuzele noastre, ci de inimile noastre.
🟣 Oamenii care spun că banii nu pot aduce fericirea nu știu de unde pot cumpăra gogoși pentru sărmani.
Din moment ce Dumnezeu L-a dat pe Fiul Său pentru noi, ne va da orice avem nevoie.
🟣 Nefericirea vine atunci când nu ne străduim să îi iubim pe alții, ci rămânem frustrați în egoismul nostru.
🟣 Cei ce nu se bucură de fericirea altora nu pot fi ei înșiși fericiți.
Evanghelia lasă mereu să se întrevadă o urmă de speranță.
🟣 Evanghelia ne descoperă vocația fiecărui creștin: ajutor de la Dumnezeu.
🟣 Hristos nu este doar conducător spre mântuire, ci izvor al vieții și al adevărului.
🟣 Dumnezeu ne distruge planurile, înainte ca planurile să ne distrugă pe noi.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *