LOADING

Type to search

Editoriale

Momeala pentru inocenta

Share


Azi, 17 februarie, de ziua Sf. Nicolae Planas, ascult Radio Itsy Bitsy FM. Si ce ascult aici? Un promo al secularistilor care ne invita la omagierea lui Darwin si a teoriei evolutiei. Care e reactia copiilor? O intuiti… Si ei vor sa mearga acolo! Baietelul mai mare insa are o replica care m-a surprins: „Acesti oameni nu cred ca lumea a fost creata de Dumnezeu, ci ca s-a facut singura. Nu vom merge acolo, ci ne vom ruga lui Dumnezeu sa nu ii pedepseasca pentru necredinta lor! Nu pot sa inteleg cum cred ei ca oamenii au aparut de nicaieri. Si sper ca Dumnezeu sa nu ii pedepseasca pentru ca nu se roaga acasa si nu merg nici la biserica”.

Si nu l-am indoctrinat deloc! I-am lasat o libertate necesara copilariei si ne straduim sa ii „predicam” prin exemplu, nu prin teorii sterpe. Stim ca inca mai avem mult de munca, dar, cel putin, suntem pe drumul cel bun. Vine cu placere in fiecare seara la Vecernie si e fascinat de tot ce se intampla acolo. Bine, e si criticul meu cel mai acid: „Nu mai gesticula la cateheza, ca oricum nu ti se vede mana de analog!”

Imi amintesc de Craciunul trecut, cand cenzuram enciclopediile pentru copii, pentru ca negau creationismul. Si imi vin in minte marturiile eleviilor despre lectiile de ateism predate cu mult zel de catre unii profi de biologie si de fizica. Ateismul ne inconjoara, dar nu ne poate intra in inima fara acceptul nostru. Blasfemia si tradarea nu ne vor rupe din starea de gratie, din tamaia binemirositoare care se inalta spre cer.

Am sters argumente rationale in acest domeniu, pentru ca mi-am amintit din nou de membrii familiei mele. Cei din Biserica triumfatoare, pentru care pun parastas in fiecare sambata si ii pomenesc zilnic. Poza lor nu este langa icoane, ca inca nu sunt canonizati, ci langa sotie, copii, parinti. despre cine e vorba? Va spun atat de des despre fratii mei Benedict Ghius, Marin Naidin, Valeriu Gafencu, Gherasim Iscu, Arsenie Boca… Sunt in acelasi asezamant edenic cu aliatii mei Sf. Ioan de Kronstadt, Nicolae Velimirovici, Serafim de Sarov, Tihon de Moscova, Nectarie si Ioan Rusul!

Despre creatie, un singur cuvant: traire. Cum zice Sf. Ioan de Kronstadt: „Cunosc din experienta!” Eu nu pot zice asta. Dar ii multumesc Creatorului pentru pacea interioara, pentru desfatarea duhovniceasca, pentru dulceata Psaltirii si pentru candela Paraclisului! Pentru iertarea pacatelor robului lui Dumnezeu Charles (Darwin), Domnului sa ne rugam!

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *