LOADING

Type to search

Editoriale

Ramai necrispat, nefrustat, neavar, neciumat

Share

Draga Cezar,

Ai radacini in Cer, nu ai de ce sa te intristezi daca dusmanii iti incresteaza scoarta si te umilesc, rupandu-ti frunzele. Esti o mladita, Mesia Inviat este Vita. Uita de Rataciri, Neatinsul ti le-a sters cu buretele prin Marturisire. Esti un elev bun, un ucenic destoinic, lupta-te sa devii apostol neoscilant. Te plangi de singuratate: Vino la Vitezda sa reprimesti harul comuniunii. Dramele povestite in stil idilic nu sunt cele banesti, fiule; ci acelea sufletesti.

Nu mai acuza divinitatea ca ar fi neintelegatoare si ca si-ar revendica fara mila drepturile tale. Nu crede intr-un destin uman plasat la limita dorintei. Invata din trecut: spirala experimentului umanist secular e amenintatoare. Nu considera meditatia pagana o „joaca” abstracta, aducatoare de viata febrila, dar virusata de pacat, deoarece te paste, daca nu incetezi cu asta, insingurarea, nefericirea, anxietatea.

Cruzimea nu iti va forma si nu iti va defini personalitatea. Niciodata. Te cert pentru brutalitatea sentimentelor tale. Elimina din mintea ta anxietatile, dorintele pagane si ratacirile si vei redescoperi echilibrul primordial. Cauta starea de har a noului popor ales, nu ludicul si hedonismul necrestin. Roaga-te: vei primi putere sa-nfrunti necazurile pe care Uraciunea le aduce in viata ta.

Decide-te: nu pornirii de a poseda (care sta la baza povestii famiilor pseudo-crestine). Renunta la viziunea instinctelor „tribale”. Prin rugaciune fierbinte vei detensiona inima inca negolita complet de putreziciune. Esti cinstit, dar prosperitatea fara filantropie e respingatoare si sustragatoare de eternitate. Citeste Scriptura: Revelatia este o proza extraordinara calma si o poezie psalmodica.

Nu mai considera creatia Tatalui drept o jungla nemiloasa, ci o arena in care alergi dupa Cununa. Esti un misionar: ramai necrispat, nefrustat, neavar, neciumat de invidie. Ti se pare cruda istoria vietii tale: Ziua fara apus si rasarit e aproape. Demonteaza visul teluric si mitul fericirii materiale. Inima ta e o cetate inca intunecoasa, o urbe ce trebuie sa copieze principiile Noului Ierusalim. Fugi de impatimire: in familiile de criminali se va oglindi doar bezna dinauntrul lor. Cel mai important: pune accent pe valorile blandetii, milei si iubirii.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *