LOADING

Type to search

Editoriale

Veșnicia nu e o iluzie

Share
Nu e totul o iluzie. Sunt multe iluzii, dar fericirea veșnică nu e una dintre ele.
Răul are o singură cauză: incapacitatea omului de a sta locului, scrie Pascal.
Oamenii sunt nefericiți, deoarece vor mereu ceea ce nu au, chiar dacă nu le trebuie. Avem învierea și ne este de ajuns.
Jainiștii nu au voie să ucidă nici un țânțar. Mătură pe unde pășesc, ca să nu strivească furnici. Trăiesc o viață cât mai simplă posibil.
Avraam a plecat din Ur, locul venerării idolilor, deși o ducea bine, devenind un pribeag, doar ca să asculte de Dumnezeu. Toți mergeau spre Sud, doar el călătorea spre Nord, după sfatul divin. Mergea împotriva curentului, deoarece se încredea în Dumnezeu, nu în spiritul de turmă. Chemarea lui specială nu era o iluzie.
Moise înțelege mesajul divin și nu se îndoiește: Există un singur Dumnezeu adevărat, care vrea fericirea oamenilor. Rugul care ardea fără să se mustuie nu era o iluzie. Evreii consumă verdețuri amare de Paștile lor, ca să nu creadă că amărăciunea sclaviei egiptene a fost o iluzie.
Oamenii venerau pe Apis, vițelul de aur, cu frenezia de azi a participanților la un concert rock, scrie Richard Holloway. Pe vremea lui Moise, cel mai greu era să respecți Porunca a Doua, care interzicea idolii. Celelalte nouă erau rezonabile, dar oamenii erau obișnuiți să nu supere nici pe zeii păgâni, ci să încerce să le câștige favorul, cumpărând statuete și amulete feniciene sau asiriene.
Victoria lui David asupra uriașului Goliat nu a fost o iluzie. Toate minunile biblice sunt reale. Profețiile se împlinesc. Dumnezeu nu minte niciodată. Profeții cunosc puterea pildelor biblice de a îi face pe oameni să își schimbe direcția în viață. Iezechiel profețește că învierea nu e o iluzie.
Profetul Daniel ne asigură că la Înviere ne vom întâlni cu Creatorul. Nu va fi o iluzie. Pacea mesianică va fi eternă.
Cu 63 de ani înainte de Hristos, romanul Pompei vrea să Îl vadă pe Dumnezeul evreilor, după ce le invadase și le cucerise țara. Pompei intră în templu, dar nu găsește nimic. Căuta o statuetă. Nu era o iluzie, ci un refuz divin de a Se arăta unui păgân. Nu sosise încă clipa.
Tragedia celor ce fac rău din proprie inițiativă este că nu gândesc în perspectivă, nu iau în calcul efectele și pedeapsa. Cei ce aleg răul au cel mai prost business plan. Cea mai bună investiție, de la Confucius încoace, este ajutorarea oamenilor fără adăpost. Creștinismul a preluat această regulă, nu însă și răzbunarea (La foc se răspunde cu foc).
Creștinismul este ușor de înțeles, dar trebuie luat în serios. Nu poate fi abordat superficial.
Echilibrul nu este o iluzie. Atunci când lipsește, omul se îndepărtează de fericire. Ni se cere o strădanie continuă de a păstra echilibrul, de a gândi și de a acționa cu discernământ.
Raiul nu este îndepărtat și nu este inaccesibil. Fericirea veșnică nu este o iluzie. Raiul este în noi. Nimeni nu Îl poate șterpeli pe Hristos înviat din noi. Nici măcar moartea.
Vindecarea nu este o iluzie. Orbul vede, paralizatul aleargă, salvarea este o realitate. Mântuirea sufletului este esențială. Convertirea păcătosului în sfânt nu este o iluzie.
Să păstrăm în suflet credința în înviere și vom avea tot ce ne trebuie. Să nu fim rigizi, nici ursuzi sau formaliști. Avem nevoie de reguli, dar acestea sunt menite să ne ajute, nu să ne subjuge. Dacă impunem reguli cu prea mare strictețe, ele devin mai importante decât oamenii pentru care au fost menite, pentru a îi ajuta. Iată de ce Hristos condamnă ferm ipocrizia legalistă. Libertatea nu este o iluzie.
Să răspundem cu bunătate celor ce ne fac rău și să iertăm la nesfârșit. Să întoarcem obrazul când suntem loviți și să îi iubim pe cei ce ne urăsc. Așa e în Rai și așa trebuie să fie și pe pământ, pentru ucenicii lui Hristos.
Nici crucificarea nu este o iluzie. Să nu ne înfricoșăm, deoarece Dumnezeu va interveni, nu ne va abandona niciodată. Totul face parte din planul divin. Învierea lui Hristos a fost primul mănunchi al unei recolte extrem de bogate, ce va fi culeasă cât de curând.
Evanghelia a schimbat cursul istoriei. Este evident acest lucru, de necontestat. Este o schimbare profund pozitivă și decisivă. Doar că Evanghelia se propune, nu se impune, iar mulți au ignorat mesajul ei, nedorind să evadeze din infern. Nici nefericirea veșnică din iad nu este o iluzie.
Dacă știi că o casă va fi demolată curând, nu mai repari acoperișul. Dacă știi că vine sfârșitul lumii, îți salvezi sufletul, nu ghețarii sau florile rare. Există o singură urgență: luarea cu asalt a Raiului. Celelalte pot aștepta, oricum vor dispărea.
Nici o persecuție nu a oprit înflorirea Bisericii, deoarece Dumnezeu are grijă de Mireasa Lui. Cei din Arcă vor fi salvați de orice cataclism.
Nu spunem nimic original. Este doar o reamintire a unor lucruri pe care le-am uitat: Să ne supunem voii lui Dumnezeu.
Ajutorul divin nu e o iluzie. Dumnezeu e prezent în zbuciumul vieții noastre. Oricine va striga după ajutorul Lui, va fi salvat. Dumnezeu lasă întotdeauna omului rătăcit o cale de a se întoarce la El.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up