Călătoriile şi popasurile unei biserici de lemn
Share

Dinspre Ploieşti spre Buzău drumul şerpuieşte pe la poalele dealurilor Munteniei, năpădite de viţă de vie. După Valea Călugărească, din Albeşti Paleologu, apuci spre stânga via (la propriu şi la figurat) Urlaţi. Apoi, trecând Cricovul pe un pod de beton, după câteva curbe încorsetate în vegetaţie, apare poarta de lemn a Mânăstirii Sfânta Maria-Cri-cov, căreia toţi îi spun Jercălăi.
Păşeşti pe poartă şi imediat în dreapta se deschide o poiană cuprinzătoare; sus, pe vârful ei teşit se ridi-că silueta unei splendide biserici transilvă-nene de lemn. Crucea din vârf atentează la nivelul celor mai mari înălţimi ce împresoară aşezământul, rivalizând cu silueta unor sonde îndepărtate. Acelea scormonesc în măruntaiele pământului după „aurul negru”; aceasta, de lemn, sondează Cerul în căutarea harului.
Şi alături, peste o centură verde de pomi, structura unei noi biserici, ca o promisiune ce se va împlini repede, aşteaptă…
Am ajuns exact la predică. Era o frumoasă duminică de mijloc de mai, Duminica Slăbănogului de la Vitezda, iar poiana din faţa bisericii era presărată de lume. Pe o estradă, părintele Cleopa Florescu, stareţul chinoviei, le vorbea cu glas mare (ampli-ficat, ce-i drept, şi în boxe) celor adunaţi acolo. Atmosfera adu-cea cumva cu cea din primele veacuri, cu po-porul adunat afa-ră pentru a primi învăţătura, în lumina iscoditoare a soarelui, în faţa bisericii de lemn. Părintele tuna, vorbea precipitat, vrând să spună totul dintr-o suflare. Oamenii erau ochi şi urechi. Se strânseseră acolo credincioşi de toate vârstele şi stările, veniţi şi pe jos şi cu maşini, unele chiar cu numere de Bucureşti. Am profitat de nesperata ocazie şi am pătruns în biserica de lemn, complet goală. Sau aproape, că-ci într-o strană, pitulat de ochii celorlalţi, stătea un tânăr că-lugăr şi se ruga. Sub pâlpâitul candelelor, în tihna navei de lemn, ca o vietate întârziată pe corabia salvării…
Istoricul acestei biserici este unul foarte interesant. A fost construită cu mult timp în urmă, la 1731 în satul Lueriu, de lângă Reghin, în inima Ardealului. Acolo a stat până în 1929, când Regina Maria a României şi-a dorit-o – datorită frumuseţii şi păcii pe care le inspiră – pentru Castelul său de la Bran. Aşa s-a transformat această sfântă construcţie în paraclis regal, la cel mai interesant şi aparte castel princiar din Munţii Carpaţi. 20 de ani a stat liniştită această biserică la Bran, iar în ea se slujea în special pe data de 15 august, cu o procesiune, de Adormirea Maicii Domnului. În 1948, comuniştii au confiscat Castelul, iar familia regală a luat calea exilului. Din acea clipă, peste biserica de lemn s-a aşternut tăcerea impusă de ateismul bolşevic. Patriarhul Justinian Marina a fost cel care a pus ochii pe ea şi readus-o la viaţă, strămutând-o în 1956 aici, la Schitul Cricov. Transhumanţă spirituală providenţi-ală, căci acolo probabil că s-ar fi stins prin nefolosire. Slujba arhi-erească a ţinut-o vica-rul patriarhal de pe a-tunci, episcopul Teoctist, nimeni altul decât actualul Părinte Patriarh. Lângă biserica de lemn, pe latura sudică, se află o cruce care indică locul vechii biserici de aici, care s-a dă-râmat.
În 1980 s-au făcut ample lucrări de restaurare, mai ales la structura lemnului care era atins de cari. Şi a-cum, la predica de pe tăpşanul înverzit, părintele stareţ Cleopa a dezvăluit motivul pentru care slujba se ţinea afară: o ciupercă apărută de la umezeală, condens şi ve-chime în structura lemnului. Pentru acest caz ivit de curând s-a amenajat un paraclis în imediata vecinătate, dar mai important este să se finalizeze lucrarea de zid de alături, care încă îşi aşteaptă ajutoarele.
Hramul mânăstirii este Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil; aici putem găsi sfinte moaşte aduse tocmai de la Bethleem, dar şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care provine chiar de la Sf. Mormânt al Domnului din Ierusalim.
Mânăstirea are o obşte restrânsă de călugări; ea îndeplineşte funcţia de gospodărie a Patriarhiei Române; mai exact, aici este sursa de vin cultic (din care se obţine vinul pentru împărtăşanie), dar şi podgoria care alimentează pivniţele Administraţiei bise-riceşti. Evident, în faţa acestei ultime tentaţii, am preferat să dăm bir cu fugiţii, imediat după slujbă…
Pentru bucureşteni, ca şi pentru ploieşteni, mânăstirea este un refugiu duhovnicesc, la numai o aruncătură de băţ de casă. Dacă lavra Ghighiului (pe lângă care am trecut şi la dus, şi la întors) era pur şi simplu asediată, dacă la Zamfira (unde slujeşte Arhim. Gavriil Stoica) lumea se înghesuie în orice duminică şi sărbătoare mare, ei bine, la Jercălăi aveţi şansa unei slujbe frumoase, într-un peisaj valah, molcom şi prietenos. Drum bun!
Rãzvan BUCUROIU