LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Cententar Constantin Virgil Gheorghiu

Share
Personalitate de anvergură mondială, Constantin Virgil Gheorghiu (1916-1992) a fost diplomat interbelic, jurnalist, poet, romancier şi preot ortodox. A studiat Filosofia și Teologia la universitățile din București și Heidelberg. În anul 1940 pri­mește Premiul Regal de poezie pentru cartea Caligrafie pe zăpadă. În 1942 este numit secretar de legație la Departamentul de Relații Culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României. Opu­nân­du‑se regimului comunist, în 1948 se sta­bilește în Franța, unde a scris peste 40 de cărţi. Prin publicarea acestora, Gheorgiu este cel mai prolific scriitor româno‑francez din cea de‑a doua jumătate a veacului al XX‑lea, multe dintre cărțile sale fiind traduse în aproape toate limbile pământului. Dintre acestea, editura Sophia a tradus şi publicat până acum  Omul care călătorea singur, Casa de la Petrodava, Condotiera, A doua şansă, Sfântul Ambrozie al Milanului , Poporul nemuritorilor, Necunoscuţii din Heidelbergşi Viaţa lui Mahomed.

Anul acesta, la 100 de ani de la naşterea lui, editura noastră vă propune două titluri noi: Dumnezeu la Paris – ultimul roman publicat de Constantin Virgil Gheorghiu în îndelungul său exil parizian, cununa întregii sale creații literare şi  Constantin Virgil Gheorghiu. Aventura unei vieţi – o radiografie a aventurii literare a lui Constantin Virgil Gheorghiu, oferită de criticul și universitarul clujean Constantin Cubleșan.

Un om venerabil, cu viață sfântă, un bătrân de șaptezeci și nouă de ani, nu dă tihnă nici măcar în somn mai-marilor acestei lumi. Monahul Theodot, ajuns episcop al Bisericii Române din Paris, este, într‑adevăr, sufletul exilaților, suportul lor moral, un exemplu viu de trăire a credinței. Arzând pentru Hristos, el le insuflă acestora tăria de a nu ceda un mic teritoriu, de doar câteva sute de metri pătrați, din inima Parisului – simbol al rezistenței anticomuniste. Dumnezeu vorbește prin gura sa. Dacă Theodot ar dispărea, orice rezistență s‑ar dovedi zadarnică. Forțele întunericului vor face apel la Marele Exterminator, la Călăul fără bardă, la cel care îi face să tremure chiar și pe mai-marii castei comuniste, la însuși Haralamb Baxan.
Încetul cu încetul, începe să se țeasă o adevărată pânză de păianjen în jurul episcopului Theodot – un păienjeniș invizibil și tot mai strâns, ale cărui fire otrăvite leagă din ce în ce mai sigur victima. Va mai vorbi, oare, Dumnezeu românește la Paris?…

––––––––––
Constantin Cubleșan încearcă să facă lumină în privința unor aspecte mai puțin cunoscute ale vieții și operei celebrului scriitor român, constituindu‑se totodată într‑un prețios omagiu, ce face cinste atât celui omagiat, la un veac de la naşterea sa, cât și autorului cărții.
_________
Constantin Cubleșan, poet, prozator, critic literar etc., s‑a născut pe 16 mai 1939 la Cluj‑Napoca. A fost secretar general de redacţie al ­revistei Tribuna, redactor‑şef la Editura Dacia, redactor‑şef adjunct la revista Steaua, director al Teatrului Naţional din Cluj‑Napoca, profesor aso­ciat la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş‑Bolyai din Cluj, profesor universitar la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia – unde con­duce mai multe doctorate având ca temă viața și opera scri­itorului Constantin Virgil Gheorghiu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1964.

Ambele volume sunt disponbile atât pe site, cât şi în librărie.

Librăria Sophia Bucureşti
str. Bibescu Vodă nr.19

tel/fax: 021- 336.1000
0722.266.618

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *