LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sfințirea raclei cu moaștele Sf. Ap. Toma și ale Sf. M. Mc. Ecaterina

Share

IPS Părinte Mitropolit TEOFAN va sfinți racla în care vor fi așezate cele două părticele din moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

 

Ca în fiecare an, în Duminica a doua după Paşti, cunoscută sub numele de Duminica Tomei, Biserica „Toma Cozma”, vechi monument istoric al cetăţii Iaşului, îmbracă haine de sărbătoare întru cinstirea Sfântului Apostol Toma și a mărturiei sale despre Hristos Cel Înviat.

Sărbătoarea Hramului parohiei va debuta sâmbătă, 7 mai a.c., începând cu ora 18.00,  când se va oficia în sobor Slujba Vecerniei Hramului şi a Litiei. Duminică, 8 mai, începând cu ora 8.00, se va săvârşi slujba Utreniei, a Sfintei Liturghii și pomenirile pentru ctitori și pentru toți cei răposați. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată în sobor condus de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Atât după slujba Vecerniei cât şi după cea a Sfintei Liturghii, protocolul organizat cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, al colaboratorilor şi prietenilor apropiaţi ai parohiei, va oferi pelerinilor prezenţi expresia culinară a bucuriei sărbătorii.

În seara zilei de 5 octombrie 2015, am trăit cu toții momente de emoție și bucurie odată cu primirea a două fragmente din moaștele Sf. Ap. Toma și ale Sf. Mari Mucenițe Ecaterina, ocrotitorii bisericii și parohiei noastre. Darul ne-a fost oferit cu certificat  însoțitor de către Arhiepiscopia Atenei și a Întregii Elade (Patriarhia Greciei), a explicat PC Părinte Paroh Mihai Mărgineanu. Pentru a cinsti cum se cuvine prezența acestor Sfinte Moaște în biserica noastră, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să realizăm o prelungire a soleei din fața altarului și să finalizăm strana în care Sfintele Moaște vor fi așezate. Această strană cu icoane va fi sfințită în ziua de Hram, repectiv, la Duminica Tomei, 8 mai a.c., de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va așeza la locul cuvenit Sfintele Moaște, după ce va oficia Sfânta Liturghie la biserica noastră, a subliniat în continuare PC Părinte Paroh Mihai Mărgineanu.

În cadrul Sărbătorii Hramului, va fi organizată și o expoziție de ouă încondeiate, în care vor fi expuse cele mai reușite ouă realizate de copii și tinerii participanți la Atelierul de încondeiat ouă organizat în perioada Postului Mare de către Asociația Toma Cozma, în parteneriat cu Primăria Iași.

 La Sărbătoarea Hramului Bisericii Toma Cozma sunt așteptați ca și în anii precedenți mulți pelerini, care se vor închina la Sfintele moaște în aceste momente de rugăciune și bucurie duhovnicească.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *