LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Adevarul creștin dă vigoare inimii

Share

În Bisercă ne trezim din înșelarea lumii[1]. Liniștea pe care o simțim la Dumnezeiasca Liturghie este o pregustare a fericirii veșnice. Doar să scăpăm de impedimentul principal, păcatul. Numai în Biserică învățăm convorbirea cu Tatăl, cu îngerii și cu sfinții. Zi de zi ne rugăm, dimineața și seara. Așadar, nu ne tulburăm de vremelniciile lumii: Și fură și trecură și parcă nici nu fură. Și pentru noi va veni vremea bucuriei, negreșit, dar în altă lume. De a fost cineva rece față de rugăciune și s-a curățat de patimi, cu siguranță a intervenit o schimbare în suflet, devenind fierbinte către Dumnezeu și cu tragere de inimă spre rugăciune.

Datoria noastră față de cel de lângă noi este să îl iubim, să ne rugăm pentru el, să îl iertăm la nesfârșit. Să îl ajutăm cu ce putem: să îi ducem copilul la școală dacă e necesar, să îi ajutăm copilul la teme, să îl hrănim, să îi împrumutăm orice lucru ne solicită, să îl ajutăm să mute mobila, să îi udăm grădina și să îi hrănim peștii cât timp este plecat, să îi luăm medicamente când e bolnav, să îl ajutăm financiar când situația o impune, să ieșim din bula egoismului.

Crestinismul nu este o conceptie flosofica, ci un mod de traire al bucuriei divine. Ereziile se dau singure de gol: ne pustiesc sufletul si nu ne scapa de tulburare. Adevarul crestin da vigoare inimii. Acesta este semnul pecetluirii Sfantului Duh. Sf. Ioan de Kronstadt ne incurajeaza sa nu ne tulburam atunci cand ni se vor buluci in minte ganduri pierzatoare: le vom alunga indata. Nu vom sta sa ne intrebam de unde au aparut ca niste musafiri nepoftiti. Sa nu fim morti cu inima! Inima sa nu leneveasca! Dezradacinati trufia, care sta impotriva Sfantului Duh!

Suma rautatii pe care o ai in tine de la cel rau nu poate infrange bunatatea lui Dumnezeu cea nemarginita. Fa bine saracului nebanuitor, fara a ii pune intrebari meschine, cunoscand ca in persoana saracului ii faci bine lui Hristos Insusi, ne povatuieste omul lui Dumnezeu din portul militar al Leningradului. Mai mult: orice milostenie materiala trebuie insotita de o milostenie a sufletului, de o purtare cordiala fata de aproapele. Nu uita: in Ziua Judecatii, Stapanul te va cerceta cu privire la faptele bune. Roaga-te: rugaciunea este o ploaie duhovniceasca, o ploaie a lacrimilor de pocainta. Solutia este neagoniseala si caritatea. Cuvintele parintelui Arsenie Boca de la Prislop au putere de Evanghelie:
 
“A ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre si a-I implora ajutorul. A ne înălţa spiritul către Dumnezeu înseamnă a ne smulge din vârtejul treburilor omeneşti a tuturor atracţiilor pământului, fie pur materiale, fie intelectuale, după gradul de cultură al fiecăruia. Ori ce bucurie a trupului şi a spiritului trebuie înlăturată pentru a putea convorbi cu Dumnezeu şi a ne dărui Lui în întregime. A aduce lauda lui Dumnezeu înseamnă a recunoaşte că toată fiinţa noastră este creată şi-I aparţine Lui. Deci ascultarea noastră o datorăm numai Lui, căci suntem opera Lui şi trebuie să ne îndeplinim misiunea pe care ne-a încredinţat-o El. Orice alt scop am vrea să atingem în viaţa, în afara voinţei lui Dumnezeu nu ne va aduce decât dezastru trupesc si spiritual. Noi suntem creaţi cu un scop bine determinat de Creatorul nostru şi El ne-a pus la dispoziţie toate mijloacele ca să-l atingem. Pentru mântuirea noastră El ne-a dăruit totul, chiar pe unicul său Fiu, pe Iisus Hristos, ca model de viaţă şi descoperitor al voinţei Sale. A fugi şi a ne eschiva de la cunoaşterea voinţei lui Dumnezeu, în ceea ce priveşte sensul si scopul nostru în viaţa şi a ne făuri unul personal după aprecierea noastră, înseamnă a ne condamna singuri la moarte veşnică. Astfel deci, pe bună dreptate, suntem datori să aducem cu laudele si mulţumirile noastre Celui ce ne-a creat si nu ne-a lasat pradă propriilor fantezii, conducându-ne in mod greşit, ci din contră ne-a arătat clar si precis calea de urmat prin legile Sale. Mai mult ne-a trimis si modelul unic, minunat, născut ca şi noi din carne si sânge si având aceleaşi cerinţe ca ale noastre pe care le-a demonstrat în mod palpabil cum trebuie să le rezolvăm. Cine îl are pe Iisus de model în toate acţiunile vietii lui, acela şi-a găsit sensul vietii şi pacea sufletului lui”.
 
Marius Matei
_______________
[1] Sf. Ioan de Kronstadt, Lecții de viață harică, Egumenița, Galați, 2019, p. 194.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

 • 1

2 Comments

 1. Nita Anca Petruta 8 ianuarie 2017

  ADEVARUL CRESTIN POATE DA DURERE SI INIMII., PENTRU CA ADEVARUL E IMPARTIAL,CAND PILAT LA INTREBAT PE IISUS CE E ADEVARUL , IISUS A TACUT, ARATAND SI DELASAND CA DE MULTE ORI ADEVARUL NU TREBUIE SA FIE SPUS, DE CE?PENTRU CA SPIRITUALITATEA SE IMPLETESTE CU CONSTITUTIA, ODATA CU CONSTITUTIA SISTEMUL DE LEGI CE REPREZINTA TARA IN SINE.ASA CA TACEREA ESTE CEL MAI MARE ADEVAR, IISUS , TACEA.

  Răspunde
 2. Vilculescu Ioana 4 martie 2017

  Misiune nobila implinita!Da,vigoarea inimii este data de adevarul crestin ,fara el oamenii sunt cadavre vii si daca machiajul,parfumul ,vestimentatia ascund putrefactia fizica,faptele lor sapa in fundamentul solid mostenit de la eroicii nostri strabuni calauziti in viata de inaltele precepte ale credintei in Dumnezeu.Ortodoxia traita inseamna filantropie ,dar fara sa se uite respectarea demnitatii celor”ajutorati”,E bine sa fie ajutati ,dar sa fie si invatati sa pescuiasca.Atelierele Patriarhiei sunt un exemplu demn de urmat de toate parohiile . Ce frumos si benefic peisaj uman 😮 fereastra prin care se vad oameni muncind !”Efort si Talent! In locul imbulzelii cersetorilor ori chiar stand la rand la o cantina a saracilor,e salutar sa se stabileasca un loc de onoare al muncii,cantat de Vlahuta :”Sfanta munca e aceea ce rasplata-n ea-si gaseste/de-ntelegi tu asta,cheia fericirii tale-o tii[…]

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *