LOADING

Type to search

Câștig prin pierdere

Ortodoxie si traire

Câștig prin pierdere

Share
Nu putem schimba mesajul Scripturii, nu îl putem ajusta după intuiția noastră. Putem doar să ni-l însușim și să-l transmitem mai departe, necosmetizat, fără omisiuni sau adăugiri. Cuvintele lui Hristos trebuie luate în seamă. Sunt mai importante decât oricare alte cuvinte. Chiar asta a vrut să spună, să ne promită fericirea veșnică celor ce Îl vom iubi total.
Sufletul nostru este o icoană în lucru. Trebuie să dobândim armonia fără de sfârșit, ferindu-ne de igrasia din jur. Pentru că Pictorul nu dă rateuri. Niciodată.

Poate că altora nu le place fularul nostru. Dar Dumnezeu găsește ceva ce să îi placă în noi?

Chemarea de la Dumnezeu se poate asculta fără să te mai gîndeşti la consecințe. Dacă ştii că-i de la Dumnezeu, este destul, scrie părintele Rafail Noica.
Chemările lui Dumnezeu nu sunt ca și chemările oamenilor! Când ne cheamă Dumnezeu, chemarea este irezistibilă, simți că te împlinește și nimic nu mai poate deveni prioritar în fața a ceea ce spune Domnul.
Apostolii, imediat, L-au urmat pe Domnul Hristos. Însăși chemarea aceasta îi va învăța ce înseamnă să fii slujitor, apostol, să pui mai presus de orice ține de lumea aceasta, să pui în prim-planul vieții tale slujirea și dăruirea ta pentru Hristos.
Chemarea de a-L sluji este pentru oricine. Important este să avem această determinare lăuntrică, această capacitate extraordinară de a-L urma pe Domnul fără nici o sincopă, fără vreo intermitență între voința noastră și ceea ce Domnul ne spune.
Acest pasaj al chemării ucenicilor la apostolat ar trebui să fie pentru fiecare, în primul rând pentru noi, slujitorii, ca o oglindă, ca o  lampă de control prin care să ne verificăm dacă avem aceeași promptitudine, aceeași rapiditate și eficiență în a-i răspunde lui Dumnezeu atunci când suntem chemați.

Ne întristăm pentru că nu dobândim sau pentru că pierdem lucruri palpabile, concrete, imediate. Dar acestea sunt exact piedicile pentru dobândirea fericirii veșnice. Atașamentul nostru nu este față de obiecte create, ci față de Creator.

Plătim un preț foarte mare pentru demnitatea supraomenească a chemării noastre. Ridicolul este întotdeauna atât de aproape de sublim. Diferența nu o facem noi, nici meritele noastre, ci puterea milostivirii divine. Cum să nu ne încredem într-o bunătate infinită?
Pentru păgâni, martirii creștini erau ridicoli. Pentru noi, ei au atins frumusețea sublimă prin jertfa totală, prin renunțarea completă la orice este lumesc, doar de dragul Mirelui lor Ceresc.
Sugestiile ispititorului sunt întotdeauna ridicole. Respingerea lor înseamnă păstrarea normalității și nedepărtarea de Sursă.
Cei care sunt serioși în chestiuni ridicole vor fi ridicoli în chestiuni serioase. Asta nouă ne sună, să nu ne tulburăm cu știri ridicole, ci să ne împrospătăm mintea și inima cu psalmi.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *