LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Rugaciunea ca o paine proaspata

Share
   

Ne detasam de grija facturilor cand citim Paraclisul: vrem ca rugaciunea „sa nu se volatilizeze” (Sf. Ioan de Kronstadt), ca sa nu ramane vorbarie goala, ci sa respire caldura Duhului, „ca o paine proaspata si calda scoasa din cuptor”. Painea data flamandului este cel mai primit canon. Nu cautam pe ale noastre, adica comoditatea si castigul, ci roadele dragostei. Suntem naimiti sau Il slujim pe Domnul Hristos? Caci „chiar daca bogatia ar curge, nu va lipiti de ea”, zice Psalmistul David (61, 10).

Prospetime: iubim pe Dumnezeu cu toate gandurile. Nu ne (mai) lacomim la nimic. Neputintele omenesti sunt aparitii intamplatoare (Sf. Ioan de Kronstadt), venite din afara, pete murdare pe care harul le poate lesne sterge! Psalm 50, 8: „Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma vei albi”. Desi lumea e corupta si pacatoasa, Dumnezeu a iubit-o si L-a dat pe Fiul Sau ca noi sa nu pierim, ci sa avem viata vesnica (Ioan 3, 16). Fragezanda: sa iubim pe tot omul asa cum iubeste Dumnezeu!

 

pr. Marius Matei

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *