LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire Sinaxar

Sfantul Apostol Filip, unul din cei sapte diaconi

Share

Sfantul Apostol Filip, unul din cei sapte diaconi, nu trebuie confundat cu Apostolul Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Sfantul Apostol Filip s-a nascut in Cezareea Palestinei. Impreuna cu Sfantul Arhidiacon Stefan s-au numarat intre cei sapte diaconi alesi de catre Sfintii Apostoli. Sfantul Apostol Filip a fost casatorit avand patru fiice. Ca diacon, el a slujit cu ravna saracilor si vaduvelor. In vremea prigoanei asupra crestinilor pornite la Ierusalim, Sfantul Filip s-a stabilit in Samaria, unde a predicat cuvantul lui Hristos. Tot aici, Dumnezeu a lucrat prin Sfantul Apostol Filip numeroase minuni.

Din Faptele Apostolilor aflam ca Sfantul Filip l-a botezat pe Simon Magul. Tot el a fost cel care l-a botezat si pe eunucul Candachiei, Regina Etiopiei. Sfantul Apostol Filip a predicat invatatura lui Hristos si in Azotus unde a adus pe multi la dreapta credinta. Sfantul Filip a fost hirotonit Arhiereu al cetatii Tralles. Tot in aceasta cetate s-a mutat la Domnul.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

 – Sfintelor Mucenite Zinaida si Filonila;

– Sfantului Teofan Marturisitorul;

– Sfintilor Patriarhi ai Constantinopolului: Nectarie, Arsachie si Sisinie;

Maine, 12 octombrie, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Prov, Tarah si Andronic.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *