LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Splendida Vestire

Share

Dumnezeu ne aduce numai vești bune și liniștitoare. Îngerul Gavriil este trimis de către Dumnezeu la Nazaret, să îi vestească Fecioarei Maria că ea fost aleasă să Îl nască pe Mesia. Este cea mai așteptată veste de către întreaga omenire, de mii de ani. Fecioara Sfântă acceptă propunerea și Fiul lui Dumnezeu Se întrupează.

Fecioara Sfântă poartă în pântece pe Mesia, pe Cel pe Care lumea nu Îl poate ține. Noua Evă, Fecioara Maria, ni L-a adus pe Dumnezeu în maximă apropiere față de noi. Acum, specia umană nu mai este pe cale de dispariție: Mesia este Dumnezeu adevărat și om adevărat în veșnicie, nu doar până la un moment al istoriei umane.

Sfântul Ambrozie, episcop de Milano, le îndeamnă pe toate mamele din lume să o imite pe Sfânta Fecioară și să o iubească, ca să se poată bucura de Dumnezeu. Același ierarh lombard ne spune că Fecioara Maria este pentru noi un model de virtute, completând faptul că îndemnul la virtute este stânjenitor pentru cei obișnuiți să păcătuiască. Depinde de fiecare dintre noi ce fel de model ne alegem în viață.

Maica Domnului ne învață ce înseamnă a iubi pe Dumnezeu. Nu îl putem opri pe diavol să vină pe strada noastră, dar îl putem opri să oprească la noi. Să ne rugăm Maicii Domnului chiar și atunci când nu înțelegem rugăciunea, deoarece diavolul o înțelege și pleacă. Atât pentru Maica Domnului, cât și pentru noi, Dumnezeu este prioritatea vieții noastre. Câte mailuri de la Dumnezeu am șters fără să le citim?

Suntem fericiți când simțim că Îl avem pe Dumnezeu lângă noi. Prin Maica Domnului, avem îndrăzneală la Dumnezeu, ea este avocata noastră, cea care ne apără. Nu degeaba cele mai importante catedrale din lume îi poartă numele. Sunt multe minuni consemnate în sinaxare, dar cea mai dragă îmi este cea în care Maica Domnului îi dăruiește săracului și credinciosului preot Ildefons din Toledo un epitrahil. Sunt multe rugăciuni deosebite, dar cea mai dragă îmi este Paraclisul Maicii Domnului, rugăciune care a convertit multe suflete pe mapamond.

După Înalțarea Domnului Iisus la cer, ucenicii s-au adunat în jurul ei și continuă să o facă până azi. Pe Dumnezeu Îl face Fiu al Omului, pentru ca pe om să îl facă fiu al al Dumnezeu, iar fiii adoptivi ai Tatălui Ceresc au drept de moștenire cerească și veșnică.

Există un om care îi întrece pe îngeri: Maica Domnului. Sfântul Grigorie Palama, episcop la Salonic, se întreabă dacă nu am gustat și noi iubirea ei când eram la capătul puterilor, dacă nu am simțit și noi liniștea ei când eram tulburați și ne amintește faptul că ea e întotdeauna gata să ne ajute.

Ea este protectoarea cauzelor socotite fără speranță, alături de Sfântul Iuda Tadeu, cel adesea confundat cu Iuda Iscarioteanul. Cei ce caută fără să creadă, nu vor găsi nimic. Dar cei ce caută, au unde găsi. Oamenii nu reușesc să înțeleagă că, dacă nu sunt dispuși ei înșiși să dăruiască, nu vor primi niciodată. Dumnezeu nu șoptește urechilor, ci inimilor, deci, cine are inimi de auzit, să audă.

Prin Maica Dommului, facem parte din marea Familie a lui Dumnezeu. Între noi și Dumnezeu nu mai este nici un zid. Ceea ce face din om un păcătos nu sunt greșelile sale, ci ignorarea necesității de a fi iertat. Maica Domnului este Mijlocitoarea iertării noastre în fața lui Dumnezeu. Ea ne ghidează, este călăuzitoarea noastră în fiecare moment al vieții noastre, doar să îi cerem ajutorul gratuit.

Ea ne ajută, numai să o chemăm cu stăruință. Ea este bucuria celor necăjiți și Împărăteasă a toată zidirea. Sărbătoarea de azi ne amintește adevărul uitat și neglijat. Viața este ca un goblen, vedem o adunătură de ațe și nu înțelegem, dar Dumnezeu vede și partea cealaltă a goblenului, fața.

Viața Maicii Domnului este o jertfă adusă lui Dumnezeu. Cei ce cred acceptă și jertfa, în numule credinței, nu caută doar comoditatea și prosperitatea. Ea este pentru noi un model al omului care se roagă. Nici mormântul nu i-a putut opri rugăciunea în clipa în care a adormit, încât Fiul ei a mutat-o cu trupul la cer.

Dumnezeu ne-a dat harul și nu are de gând să ni-l ia. Dumnezeu retrage îngerul păzitor de la cel mândru, dar noi să fim smeriți, asemenea Maicii Domnului. Dragostea motivează dărnicia, să fim generoși măcar cu jumătate din suma pe care o cheltuim regulat pe pasiuni sportive sau artistice. Vestea cea bună este faptul că avem o șansă reală la fericirea veșnică, să nu o irosim.

 

 

Dan Marcovici

 

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up