Părintele arhimandrit Partenie Apetrei – Un avvă în inima cetăţii Iaşilor
Share

A intrat în obştea Mănăstirii Neamţ la numai 14 ani, în anul 1941. Râvna tinereţii şi frumuseţea slujbelor în sobor l-au făcut să iubească nespus rânduiala bisericească şi muzica psaltică.
„Arhimandritul Partenie Apetrei a fost un om al pravilei, un om care îşi începea ziua rugându-se, care iubea slujbele bisericii şi un foarte bun cunoscător al Tipicului şi al rânduielilor liturgice”, a spus arhim. Timotei Aioanei, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Părintele arhimandrit Partenie a primit Sfânta Taină a Preoţiei la 51 de ani, fiind numit apoi mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Doi ani mai târziu, în 1980, i s-a acordat rangul de Arhimandrit.
„Părintele arhimandrit Partenie Apetrei s-a identificat în mod deosebit cu cântarea psaltică, cu muzica bisericească pe care a îndrăgit-o în mod deosebit. Numeroase zile şi nopţi le-a înclinat cântării bisericeşti, el transcriind foarte multe cântări din tezaurul de cult al Bisericii Ortodoxe Române”, a mai spus arhim. Timotei Aioanei.
S-a retras în ultimii ani la Mănăstirea Neamţ, la metania şi la începuturile strădaniilor lui pentru slujirea Bisericii.
„Părintele arhimandrit Partenie Apetrei, fostul Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi a fost un om care s-a rugat lui Dumnezeu foarte mult. A fost un care a dorit cât mai multă rânduială, care a iubit muzica şi rânduielile liturgice şi un om care avea o bunătate a lui şi o milostenie pe care nu dorea să o arate celorlalţi, dar, în taină, o făcea”, a spus arhim. Dosoftei Scheul – Mare Ecleziarh la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Toţi cei care l-au cunoscut pe părintele arhimandrit Partenie îi păstrează astăzi vie amintirea şi, ori de câte ori au ocazia, îi aprind o lumânare sau lasă un pomelnic la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva unde părintele a slujit decenii la rând.