LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Părintele Arsenie Boca – în 28 noiembrie îi facem parastas sau îi cerem mijlocirea?

Share

Un mormânt , într-un vârf de culme, acoperit permanent de un pat de flori, străjuit de o cruce extrem de simplă, pe care o sărută pelerinii de pretutindeni și pe care scrie doar atât * Arsenie Ieromonahul*, așa arată la o primă vedere locul în care trupul părintelui Arsenie Boca așteaptă Înviere cea de obște în care a crezut cu tărie, iar răsplata este că sufletul său se odihnește cu sfinții în ceruri.

Cu siguranță cei mai mulți am auzit de părintele și știm că în ziua de 28 noiembrie 1989 se mută la viața veșnică cu făgăduința că de acolo ne va fi și de mai mare ajutor. De atunci în fiecare an (și în ultimii ani a luat o mare anvergură) în Țara Hațegului la Mănăstirea Prislop se face pomenirea părintelui care include Sfânta Liturghie și parastasul. Parastasul este o ierurgie (slujbă) prin care cerem lui Dumnezeu iertare pentru cel adormit.

Acum vin și vă întreb: Ce iertare să cerem pentru cel care deja este numit Sfântul Ardealului? Cel prin care Dumnezeu face atâtea minuni. Sigur că până ce nu se face canonizarea (trecerea în rândul sfinților) oficială de Biserică trebuie să se facă slujba de parastas, ultimul parastas făcându-se în ajunul zilei în care are loc proclamarea oficială. Când se face canonizarea unui sfânt, un element de seamă de care se ține cont este și evlavia oamenilor, evlavie care în cazul Părintelui Arsenie crește constant.

Cei mai mulți îl consideră (și nu se îndoiesc de acest lucru) pe părintele Sfânt. O călătorie duhovnicească până la Prislop de va în credința că acolo nu este doar un simplu mormânt, o simplă cruce, un simplu nume și niște flori oarecare ci că acolo este un mormânt dătător de viață, o cruce purtată fără de cârtire (iar crucea părintelui nu a fost ușoară), un nume care răsună ca un tunet și florile recunoștinței ale celor care și-au schimbat viața prin întâlnirea cu Dumnezeu prin Părintele. Deci tu cel ce citești ce spui azi: Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească sau Cuvioase părinte, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi?

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up