LOADING

Type to search

Marii duhovnici ai neamului

Variantă de Sinaxar tipiconal

Share

 

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu mijlocirile sfinţilor, am elaborat un Sinaxar tipiconal, pe care îndrăznesc să-l recomand clericilor şi credincioşilor din Republica Moldova, dar nu numai. Cu anumite excepţii (menţionate în notele de la subsol), acesta ar putea fi valabil şi pentru clericii şi credincioşii din România. El combină prăznuirile sfinţilor români cu a celor ruşi, dar include şi unii sfinţi ai Bisericii Universale, care nu apar în calendarele obişnuite. Mai mult decât atât, această variantă de Sinaxar vine cu anumite indicaţii tipiconale necesare şi precizează ce fel de slujbă trebuie făcută în fiecare zi.

Contrar practicii ruseşti, am dat mai mare importanţă zilei trecerii la Domnul a sfinţilor, când trebuie să aibă loc pomenirea principală a unui sfânt, iar pomenirea aflării sau mutării moaştelor a fost diminuată sau chiar exclusă din Sinaxar, pentru că ea nu poate constitui zi de pomenire generală în toată Biserica. De asemenea, la prăznuirile multor sfinţi cu cinstire locală, am pus doar Doxologie Mare, nu şi Polieleu sau Priveghere (Agripnie), pentru că:

         Aceasta este practica liturgică universală, când majorităţii covârşitoare a sfinţilor li se acordă o cinstire simplă (reflectată într-o slujbă simplă). Bisericile din anumite regiuni (unde a trăit / are moaşte sfântul) sau care poartă hramul acelui sfânt, pot face o slujbă mai fastuoasă; 

          Nu este însă corect ca sfinţii canonizaţi recent să aibă toţi slujbă cu Priveghere sau Polieleu, iar marii sfinţi ai Bisericii vechi să fie trecuţi cu vederea. E firesc ca în procesul de canonizare a unui sfânt sau după aceea, să se compună o slujbă completă (Vecernie Mică, Vecernie Mare cu Paremii şi Litie, Utrenie cu Polieleu şi indicarea pericopelor biblice la Liturghie), dar nu înseamnă că toţi trebuie să o slujească întocmai, mai ales că aceasta se poate suprapune cu o altă slujbă nu mai puţin importantă;

          Exagerarea numărului de slujbe cu Polieleu, mai ales în Postul Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli, duce la dezlegări nejustificate la peşte – ceea ce contravine duhului ascetic al postului ortodox.

Datele în Sinaxar (care nu este Calendar), aşa cum este şi firesc, au fost date după calendarul bisericesc. În Bisericile de stil vechi, pentru a calcula ziua conform calendarului civil, la data indicată în Sinaxar mai trebuie adăugate 13 zile.

Ar fi bine să se editeze un volum cu slujbele în limba română a multor sfinţi incluşi în acest Sinaxar (ruşi, români, greci etc.), care nu sunt incluse în ediţiile româneşti ale Mineiului. Din câte ştiu, cineva deja lucrează la un asemenea proiect, dar lucrarea nu va apărea în curând, chiar dacă e mult aşteptată. Abia atunci va fi posibil ca Sinaxarul de faţă să fie aplicabil în practică de cei cu multă evlavie.  

Sper ca Sinaxarul elaborat de noi să devină un ghid liturgic util pentru mulţi creştini şi mai ales teologi. Iar dacă aveţi sugestii sau observaţii pe marginea acestuia, le puteţi scrie la comentarii.

Iată fişierul PDF al Sinaxarului nostru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up