LOADING

Type to search

Editoriale

De ziua Mironosiţelor

Share

Draga mea,

Am auzit că vrei să faci un cozonac pe care să-l duci prinos la biserică în amintirea femeilor mironosiţe care au venit să ungă trupul Mîntuitorului aşa cum era obiceiul pentru morţi la iudei.Bine te-ai gândit că de mult n-a mirosit a ceva bun în bucătăria ta ! Şi bine faci că-ţi aminteşti de ele pentru că în acele vremuri au dovedit mult curaj şi au fost primele care L-au mărturisit pe Hristos.Dis de dimineaţă când multe dintre noi încă nu ştim cum răsare soarele ele mergeau prin Ierusalimul înţesat de soldaţii romani şi de păzitorii Templului care erau puşi să prindă şi să omoare pe toţi cei ce se apropiau de Mormânt.Şi Îngerul le-a mustrat:”De ce Îl căutaţi pe Cel Viu printre cei morţi”Hristos a înviat!Aduceţi-vă aminte că a spus:Voi merge în Galileia mai înainte de voi…”Vezi,femeile mironosiţe nu erau numai purtătoare de miruri ci şi prietene ale Mântuitorului pe care L-au însoţit alături de Maica Domnului în multe din călătoriile Lui.Ele cu adevărat L-au cunoscut pe Hristos şi L-au urmat pe drumul Golgotei,L-au plâns şi au regretat moartea Celui care le-a tămăduit sufletele şi trupurile .El le-a fost frate, fiu şi Dumnezeu căci a întruchipat Adevărul în toată plinătatea lui.Pentru acest Adevăr multe femei au primit moarte mucenicească.Nu degeaba le-a rânduit Biserica o zi de prăznuire aproape de ziua Învierii! Şi nu-i doar ziua lor ci şi a noastră,a tuturor femeilor creştine.Acum,nu de 8 martie se cuvine să ne sărbătorim izbânzile să ne împărtăşim experienţele şi să-I mulţumim Domnului pentru cinstea pe care ne-a făcut-o alegând dintre femei pe cea mai neprihănită Fecioară ca să-L nască pe Unul Născut Fiul Său.

Să nu-i crezi pe cei care spun că faci parte din categoria sexului slab doar ştii că în cele neînsemnate se desăvârşeşte harul Lui Dumnezeu.Aceştia nu înţeleg de câtă jertfire eşti capabilă ca să creşti şi să aduci pe lume un om.Dar nici tu nu te lăsa ispitită .Poate de aceea te consideră unii “slab㔺i “uşoară”la minte pentru că te-ai luat după unele răzvrătite care te îndeamnă să-ţi omori pruncul în pântece şi pentru că te îmbraci după moda pe care ti-au pregătit-o ca să poţi fi controlată mai uşor.Îţi arăţi trupul şi-ţi ascunzi chipul în dosul unei măşti şi-i crezi pe cei care te asigură că aşa te protejezi de soare sau de praf.Nu-i adevărat !Spală-te cu apa pe care a izvorât-o Domnul şi arată-ţi faţa iar trupul să ţi-l acoperi cu decenţă şi cu grija de a nu duce pe cineva în ispită.

Ai auzit poate de cei patru poli magnetici ai soarelui care vor determina în timp răcirea planetei noastre. O nouă glaciaţiune se prefigurează dar ea deja a început să cuprindă inimile noastre şi să îngheţe cărările pe care mergeam unii către alţii.Poate vrea Dumnezeu să răcească pământul ca să nu mai umblăm despuiate sau poate că vrea să stingă lumina soarelui ca să vedem cum este întunericul dacă nu ne place să privim Răsăritul cel de Sus şi preferăm să dormim în timpul Sfintei Liturghii.

Să te opreşti, când vei avea ocazia,lângă icoana care înfăţişază Pogorârea la Iad a Mântuitorului.Dacă L-ai vedea pe Iisus cum îşi întinde mâinile să-i scoată de acolo pe strămoşii noştri ţi-ai plânge de milă şi nu te-ai mai lenevi la rugăciune !El a suferit atâta durere pentru noi şi nici măcar nu ne reproşează.Se pogoară cu Lumina Sa dumnezeiască în întunericul cel mai dinafară ca să-i mângâie chiar şi pe cei care L-au răstignit cu păcatele lor.De câtă milostivire a Lui ne facem nevrednici!Ce altceva îţi mai trebuie ca să fii fericită şi să te bucuri de Viaţă? Trezeşte-te aşadar“din somnul cel de moarte”şi dezgroapă-ţi talanţii pe care ţi i-a dat Domnul spre chivernisire şi lucrare.Fă în aşa fel încât “unii pe alţii şi toată viaţa noastră Lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.

Dar pentru că virtuţile femeii trec mai întâi prin bucătărie hai să facem cozonacul.Reţeta este simplă. Faţă de cele pe care le ştii deja trebuie să mai adaugi câte ceva astfel încât aluatul să fie bine mirositor,să placă tuturor şi să stârnească în tine dorinţa de a te perfecţiona.Pregăteşte întâi de toate o măsură bună de vrednicie pe care s-o pui în locul gândului  care-ţi şopteşte că”nu se merită să te chinui că acum găseşti cozonaci peste tot.”Adună toate  gândurile care te asaltează  şi cerne-le în duşmănie până se va alege grâul de neghină. Pe cele bune şi cuminţi ţine-le aproape iar pe cele rele  şi netrebnice alungă-le ca să nu mai fie.Bea câte puţin din cupa răbdării şi aşteaptă în tăcere să se împlinească cele rânduite pentru tine. Şi nu te necăji dacă nu ţi-a ieşit cozonacul aşa cum ai fi vrut. Întotdeauna cuptorul inimii este vinovat .Important este să nu te laşi doborâtă de lene sau neputinţă.Insistă pentru că ai toate atuurile de partea ta. Şi dacă ai reuşit în demersul tău atât de important nu te trufi – nimic din ce ai tu nu-ţi aparţine .Toate “ingredientele” sunt de la Domnul .Tu doar le-ai combinat şi a ieşit ceva armonios.Bucură-te pentru asta şi încă o dată aminteşte-ţi că şi tu poţi fi una dintre mironosiţe şi că mirul tău este necesar dar,din păcate,îţi este tot mai greu să-l întocmeşti.

Şi nu te supăra pe mine dacă uneori te mai trag de moaţe .Asta pentru că uiţi cine eşti şi nu te îngrijeşti mai mult de sufletul tău punând în primejdie şi sufletele celor dragi.

Tudora Luca

1 Comment

  1. Ruxandra Nuta 7 mai 2014

    Ce minunata perspectiva de a privi femeia! Trebuie intr-adevar sa intelegem cine suntem cu adevarat si care este menirea noastra.
    Incantator articol!

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *