LOADING

Type to search

Editoriale

DOI „BUNICI”, DOUĂ „NEPOATE”…

Share

Totdeauna m‑au emoționat, suplimentar, viețile sfinților‑copii, ale celor care s‑au mutat la Ceruri la vârste fragede, lăsând în urma lor o dâră de sfințenie. Biografii stelare de tineri curajoși, de tinere curate ca lacrima, de copile nevinovate, de băietani neclintiți în convingerile lor… Să vezi sfințenia în acțiune este oricând și oricum impresionant, însă să vezi sfințenia dublată de tinerețe, curăție și entuziasm este cea mai frumoasă priveliște a devenirii și împlinirii umane.

Două sfinte tinere, cu trupuri micuțe și vieți curate, am cinstit în zilele lui octombrie. Pe Cuvioasa Parascheva de la Iași și pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș. Pe prima, la Iași – în timpul unui imens pelerinaj. Pe cea de a doua, la București, care a venit „în vizită” la un bătrân venerabil: Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov. Dar și Sfânta Parascheva a primit la Iași vizita unui bunicuț, sosit acolo pe Calea Sfinților: Sfântul Spiridon, Episcop la Trimitundei, mare făcător de minuni. Iată, așadar, cum s‑au format „perechile” cerești, deși au trăit pe pământ în timpuri diferite: un bunic și o nepoată, laolaltă spre închinare și cinstire, spre bucuria oamenilor și spre slava lui Dumnezeu!

Ce ne arată nouă aceste întâlniri în lumina harului? Faptul că sfințenia nu are vârstă, că este o mostră a eternității, că fiecare din noi avem dreptul și obligația morală la dobândirea raiului. Asta e!

 

RĂZVAN BUCUROIU

1 Comment

  1. Marcovici 5 noiembrie 2019

    Superb text, de luat aminte!

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up