LOADING

Type to search

Editoriale

Sfântul călător

Share

Cât de mult se bucură omul care se pregătește de furtună (turbulențe) de înseninare (liniștire)! Cât de eliberator este să scapi de binomul cumpărături – curățenie (excesivă) și să te desfătezi de cumințenie – cuminecare! Sfinții ne descoperă puterea făcătoare de minuni a smereniei. Un exemplu de simplitate este Sfântul Spiridon, mult iubit în popor. Povățuirile sfântului sunt extraordinare: Omul trebuie să Îl iubească pe Singurul Creator! Așa cum Hristos a înviat GRABNIC, așa și noi vom învia împreună cu El. Sfântul ajută și azi mulți oameni, părăsindu-și racla (e numit sfântul călător)! Lecția de bază este simplitatea. Sfântul fusese un păstor de oi în Cipru. Dar sărăcia materială nu l-a împiedicat să se dedice îngrijirii bolnavilor și primirii străinilor.

Lângă Pafos este mica localitate Trimitunda. Aici a păstorit sfântul cipriot. O femeie străină (care nu știa grecește) a venit la chilia sfântului cu fiul ei mort. Sfântul s-a rugat fierbinte Domnului, iar pruncul a înviat! Uimită peste măsură de această minune, mama pruncului a murit de bucurie. Sfântul s-a rugat din nou, iar femeia a înviat. Sfântul a vindecat de muțenie un diacon (care a muțit din cauza mândriei că are o voce deosebită). Sfântul slujea într-o bisericuță ce părea goală, fără popor, dar cântări îngerești se auzeau în ea! Trifilie, ucenicul nicosian al sfântului, gândea ce mult își dorește o moșie cu livezi. Dar sfântul îndată a cunoscut deșertăciunea gândurilor ucenicului și l-a mustrat că tânjește după livezi pline de viermi!

0000000

Greu se întoarce la pocăință omul pătimaș! Însă sfântul a încercat să câștige sufletul unei femei care căzuse în desfrânare. Soțul ei era marinar și lipsise de acasă mai mult de un an, iar acum ea era însărcinată. Femeia nu a recunoscut păcatul, mințind că poartă sarcina de doisprezece luni și că soțul ei este tatăl fătului. Sfântul a mustrat-o cu mută blândețe, arătând că desfrânarea naște deznădejde, iar deznădejdea naște nerușinare. Dar femeia nu a vrut să recunoască și să ceară iertare soțului, murind la naștere în chinuri groaznice.

Episcopul egiptean al Alexandriei se ruga ca idolul din cetate să se sfărâme, dar nu izbutea. Într-o dimineață, ucenicii i-au spus că idolul se zdrobise, iar alexandrinul era sigur că nu putea exista decât o singură explicație: sfântul Spiridon ajunsese în port! Mergând sfântul la Niceea cu ucenicul său și cu doi cai (unul alb și altul negru), hoții au tăiat capetele cailor. Sfântul le-a lipit la loc, numai că acum calul alb avea cap negru!

În 2003, sfântul a vindecat un bucureștean grav bolnav, pentru rugăciunile soției acestuia. Bărbatul mărturisește că a fost salvat în urma unei vizite făcute de către „un om blând, cu barbă”. Sfântul săvârșește minuni nenumărate în fiecare zi. Recent, a salvat de la moarte o tânără ce suferise un accident rutier tocmai când se întorcea din Corfu, locul unde se păstrează sfintele moaște ale sfântului. În 2001, sfântul a salvat o femeie din Bacău, extrem de grav bolnavă, pentru rugăciunile fiicei ei, Aurelia, studentă la Iași.

În 1994, la biserica grecească Egaleo, o tânără mămică a întârziat la biserică, unde trebuia să i se citească molitva la 40 de zile de la naștere. În biserică era un preot bătrân și senin, care i-a citit molitva. Abia mai târziu femeia a realizat că acel bătrân, îmbrăcat în haine albe, era sfântul Spiridon!

Sfântul călătorește pentru a ajuta să ne luăm examenele. Să nu rămânem cu restanțe. Călătorește pentru a ne trezi din coșmar și a ne dedica viața slujirii pline de iubire. Călătorește pentru a ne recupera pe noi, cei rătăciți. Călătorește pentru ca noi să nu călătorim spre infern. Călătoria presupune apropierea de un loc ce fusese îndepărtat. Omul călătorește mult pentru hrană și pentru blană, îndepărtându-se de ținta călătoriei inițiale. Furat de muzica lumii, omul călătorește cu prea multe bagaje, care îl vor istovi. Omul călătorește pentru plăcere și nu recunoaște că a greșit drumul. Omul călătorește în vacanțe, uitând adesea de necazurile altora și gândindu-se doar la păpica și la căldurica lui. Pentru a ajunge la viața veșnică, nu călătorim singuri, ci avem călăuze de încredere, sfinții. Sfinte Spiridon, ajută-ne să ajungem la limanul mântuirii!

 

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *