LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Teologie și psihologie

Share

Recunosc, este o temă stufoasă și complicată asupra căreia sunt subiectiv. Pe de o parte, interesul meu total se îndreaptă spre tradiția creștină și spre antropologia acesteia, astfel încât orice perspective ori adaptări moderne pălesc. Ceea ce știința silabisește astăzi a fost descoperit de multă vreme de marii mistici.

Cu toate acestea, putem constata că cele două perspective se completează, nu se exclud. Subiectivismul meu este motivat și de faptul că unul dintre primele studii scrise și publicate de un teolog ortodox român pe subiectul de mai sus aparține unui strămoș de‑al meu, Mitropolitul Bucovinei Vladimir Repta. Studiul se intitulează Psihologia în însemnătatea ei pentru desceptarea, cultivarea și înaintarea vieței religioase, publicat în anul 1888, în mai multe numere ale revistei „Candela”.

Om cu multă carte și studii efectuate în marile orașe europene, fost rector al Universității din Cernăuți și decan al Facultății de Teologie, Mitropolitul Vladimir al Bucovinei, care, între altele, a contribuit esențial la reunirea Bucovinei cu Țara, este unul dintre primii teologi români, dacă nu chiar cel dintâi, care s‑a aplecat asupra acestui subiect. Iată ce scrie Pr. Prof. Ioan Paul Valenciuc, biograful său și cel care s‑a ocupat de reeditarea operei Mitropolitului:

„Tematica abordată – importanța psihologiei pentru viața religioasă – este, astăzi, una devenită oarecum comună. Numeroase aspecte sunt dezbătute în lucrări de teologie socială sau de metodica predării religiei, însă nici o lucrare nu abordează psihologia din punct de vedere teologic, și cu atât mai puțin de pe o poziție adoptată de Mitropolitul Vladimir: reala importanță a factorului psihologic în dezvoltarea vieții religioase a omului. Dorința lui a fost mai ales aceea de a atrage atenția clerului asupra câtorva dintre elementele cele mai importante ale psihologiei religioase, aspecte ce trebuiau urmărite în acțiunile pastoral‑misionare și mai ales în timpul predării religiei” (vezi Dr. Vladimir de Repta, Scrieri, Ed. Timpul,
Iași, 2012, p. 9).

Bineînțeles că Mitropolitul era bine racordat la studiile celor câțiva psihologi occidentali ai vremii sale, făcând o paralelă cu antropologia creștină așa cum este aceasta ilustrată în scrierile Sfinților Părinți. Un studiu care ar merita reeditat într‑un volum separat, mă gândesc, măcar pentru omagierea celui care a fost la un moment dat (1919) primul președinte al Senatului României Mari (timp de câteva zile, fiind decan de vârstă), dar și pentru a evidenția interesul destul de vechi al teologilor ortodocși români pentru acest subiect.

…Fac un arc peste timp și constat un același interes viu pentru relația dintre antropologia creștină și psihologie arătat de câțiva dintre membrii Rugului Aprins. Un personaj foarte puțin cunoscut, de pildă, prieten cu Pr. Daniil Sandu Tudor și arestat a rândul său în lotul Rugului Aprins, medicul Gheorghe Dabija a făcut cercetări în acest domeniu. Sunt oameni care au descoperit, în timp, că relația dintre psihologie și teologie merită toată atenția, chiar dacă psihologia este o știință aflată la început de drum. Ori poate tocmai de aceea: pentru a sugera psihologilor cât de mult au de învățat din antropologia creștină.

Considerațiile de mai sus au rostul lor, căci uneori evaluăm viața unilateral și avem de pierdut. Marii noștri duhovnici au constatat aceasta cu multă vreme în urmă deja și nu au diabolizat nicidecum avansul științei, oricare ar fi fost ramurile acesteia. Ci au căutat să citească totul în cheie creștină, subliniind imperativul moralei și deontologia creștină. Iată de ce apar în limba română astăzi volume cu totul respectabile precum cele semnate de Mitropolitul Hierotheos Vlachos ori, mai nou, de Pr. Nikolaos Loudovikos…

Iată de ce putem înțelege și anumite aparente contradicții. Necesară reacție la fenomenele sectare și pseudo‑harismatice, părintele Cleopa Ilie publică (în mai multe ediții) un binecunoscut volum intitulat Despre vise și vedenii. Pe de altă parte, o personalitate duhovnicească de anvergură, părintele Petroniu Tănase, notează în cele câteva pagini de jurnal ale sale un număr foarte mic de vise pe care le găsește semnificative…

Este ceea ce Constantin Noica ar numi „contradicție unilaterală”: privit dintr‑o anume perspectivă, este ciudat, pare o ruptură; privit din direcția opusă – cea duhovnicească – descoperim unitatea profundă, același munte, cu doi versanți diferiți, complementari. Căci smeritul părinte Petroniu Tănase nu notează decât chestiunile cu adevărat excepționale, pe care adesea le regăsim și în Sfânta Tradiție, livrate sub formă de vis, nu orice fel de vis, desigur. Iar cheia de interpretare nu poate fi alta decât cea duhovnicească. Iată un mic exemplu (vezi Părintele Petroniu de la Prodromu, Ed. Bizantină, București, 2015, p. 201):

„Spre duminică 21 ianuarie 1973. Mă aflam parcă în casă la Al. Mironescu – în București. Era în ziua de Paști, atmosferă de sărbătoare, doamna se îngrijea de ospeție. Între invitați: Părintele Benedict (Ghiuș), Daniil (Sandu Tudor), Sofian (Boghiu), Dl. (Ștefan) Todirașcu. Eu mă aflam alături de Dl. Mironescu pe o canapea și el avea pe genunchi un album mare; îl răsfoia și îmi arăta fotografiile dinlăuntru. Duminică seara, la stăreție, povestesc între altele și visul. La care Vâlsan, «de față», adaugă: «Azi a fost înmormântarea Dlui. Mironescu. A murit.» Pe urmă am aflat precis că murise tocmai la data visului de mai sus. Sâmbătă spre Duminică 21 ianuarie!…”.

Vorba părintelui Andrei Scrima: Simplu ca un miracol…

Marius VASILEANU

1 Comment

  1. Stelian Gombos 15 martie 2019

    Invitatie – Seara Duhovniceasca
    Parohia „Serban Voda” din Bucuresti organizeaza o noua seara duhovniceasca cu tema:

    „Teologie si stiinta – divergente si convergente”.

    Evenimentul spiritual va avea loc marti – 19.03.2019, orele 18,00, la Biserica „Serban Voda” din Bucuresti, sector 4, str. Petre Tutea nr. 1.

    In mijlocul nostru va fi, in calitate de invitat special – conferentiar, Parintele Profesor Razvan Ionescu de la Paris – Franta.

    Va asteptam, cu mult drag!…

    Post binecuvantat, in continuare!…

    Doamne ajuta!

    http://www.parohiaserbanvoda.ro

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *