LOADING

Type to search

Pelerinaje

Prislop, ultima redută

Share
De fiecare dată când mă întorc de la Prislop, sunt reconvertit. De fiecare dată când redescopăr liniștea Părintelui Arsenie, scap de tumultul amăgitor. Prislopul este un arhetip pentru ceea ce va să fie. Este o oază de înviere într-un deșert de scepticism. Este o redută împotriva împietății, stângăciei, indiferenței.
Pentru fiecare pelerin, Prislopul este Curajul, eliberarea de spaimă / iad. Aici este capitala Adevărului. Aici nu există nici Babilon (religie falsă), nici Egipt (ateism), nici Asiria (amestec zornăitor). Aici există doar veșnicie. Și e de ajuns. Prislopul înseamnă retragerea din iureș, adică liniștirea, vindecarea de rebeliune, de nesupunere și – mai ales – de încăpățânare.
E greu, e adevărat, de descifrat enigma Prislopului. E, până la urmă, taina supraomenească. Cine renunță la acest mister, nu îl mai ia în seamă, puțin îi pasă. Dar are numai de pierdut. Un prislopean nu se va da în spectacol demonic / deșănțat nici la Deep Purple, nici la UB 40 pe Cluj Arena (noul Colloseum, cu noii gladiatori).
Un  creștin care a trecut pe la Prislop va rămâne permanent în Arcă. Această ambarcațiune nu este un biet șlep remorcat la corabia istoriei, nici o navă scufundată. Prislopul este Araratul românesc, locul unde găsim pe urmașii lui Noe, supraviețuitori ai deluviului biblic. Cei ce nu se îneacă în patimi, ci respiră aer curat, chiar aici, în Țara Hațegului. Respiră atmosfera Edenului.
Marius MATEI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *