LOADING

Type to search

Acasă la Sfântul Ghelasie al păcii

Pelerinaje

Acasă la Sfântul Ghelasie al păcii

Share

 

Părintele Ghelasie nu şi-a încheiat încă rugăciunea din amurg. Aceasta este presa Raiului, pregustarea fericirii veşnice. Suntem în rai, suntem lângă Dumnezeu! Mare minune: duhovnicul Râmeţului se hrănea doar cu Sfintele Taine, care îl ţineau în viaţă. Abia duminica gusta ceva, împreună cu cei 12 ucenici. Împreună au postit, împreună s-au rugat, împreună s-au mântuit. Ţara Moţilor s-a vindecat: rugăciunile pustnicului au revitalizat-o. O femeie epileptică s-a vindecat la sfintele moaşte de aici, arătând puterea minunii. Părintele Ghelasie ne mustră şi azi pentru îndrăzneală nesimţirii: fânul adunat duminica trebuie ars! Şi apă le dă cosaşilor, la Hopagi, din pământ! Şi clopotele singure bat când sfântul intră la Tatăl! Râmeţul este darul ceresc făcut transilvănenilor.
Părintele Florescu recreează atmosfera Râmeţului cu fiecare nou editorial: „Se scrie și se vorbește atât de mult despre post încât e de mirare că mai sunt creștini care nu postesc. Dar și mai de mirare este că, în ciuda sfaturilor care vin de peste tot, ne îngrijim tot mai puțin pentru „sfințirea postului” (Ioil 2,15), cum ne învață Scriptura și sfinții părinți.”

„Legume mănânc și eu, dar post, cu greu ajung să țin.”

Aceste idei sunt perfect în asentimentul Sfântului Ghelasie, cuviosul păstrării demnităţii pe scena grotescă a teatrului iluzoriu. Niciodată nu am ştiut cine este Dochia, dar acum m-a lămurit Răzvan Codrescu: „În prima zi a lunii martie Biserica o pomeneşte pe Cuvioasa Muceniţă Evdochia, samarineancă din Heliopolis (Fenicia), ce-a trăit pe vremea împăratului Traian. Întoarsă de la desfrîu la sfinţenie, în urma unor vedenii dumnezeieşti, a făcut multe milostenii şi minuni, sfîrşind cu capul tăiat, ca mărturisitoare a lui Hristos. În greceşte, numele Eu­dokia, foarte răspîndit în Răsăritul creştin al primului mileniu, înseamnă «bună înţe­legere». Din el se trage numele mito-folcloric românesc Dochia.” Iată normalitatea credinţei, echilibrul testat de Sfântul Ghelasie şi actualizat de fiecare creştin. Ne bucurăm de vizita unui om duhovnicesc, părintele Vasile Mihoc. Cu siguranţă, sfaturile sibianului se înscriu în tradiţia sfinţilor ardeleni. În acelaşi context, părintele Hrisostom Filipescu ne cheamă:

„Să pornim spre Înviere!”

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *