LOADING

Type to search

Sinaxar

Sfanta Macrina

Share
Sfanta Macrina a fost sora Sfantului Vasile

Sfanta MacrinaSfanta Macrina s-a nascut in anul 327 si a fost sora Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Grigorie de Nyssa. Sfanta Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii.

Sfanta Macrina a fost logodita cu un tanar nobil, care dupa un timp a murit. Cand logodnicul ei a murit, Macrina nu a mai dorit sa se logodeasca cu alt barbat, spunand ca: „Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte.”

Dupa moartea logodnicului ei, Macrina intra in monahism impreuna cu mama sa, Emilia, nevoindu-se in asceza aspra.

Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfantul Grigorie de Nyssa

Dupa un timp, mama sa Emilia si fratele sau, Sfantul Vasile cel Mare, au trecut la cele vesnice. La noua luni dupa moartea Sfantului Vasile, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfantul Grigorie de Nyssa, care a aflat-o pe patul mortii. Cei doi isi impartasesc amintiri despre Sfantul Vasile, vorbesc despre natura omeneasca, dumnezeiasca iconomie si despre viata de apoi.

Cu putin inainte de ceasul iesirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel: „Stapane Atotputernice Doamne, Carele dai odihna trupurilor noastre prin somnul mortii pentru o vreme, Tu iara le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iarta-mi mie pacatele mele, Stapane Doamne lisuse Hristoase, si da-mi mie cu suflet curat sa ies inaintea Ta din acest trup stricacios, daruieste-mi mie ca sufletul meu fara de pacat sa se inalte, ca tamaia inaintea Ta.” Dupa aceea s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, fata si inima, si si-a dat sufletul.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Die, facatorul de minuni;
– A patru Sfinti Sihastri;
– A Sfantului Teodor, arhiepiscopul Edesei;
– Aflarea moastelor Sfantului Cuvios Serafim de Sarov.

Maine, facem pomenirea Sfantului Proroc Ilie.

1 Comment

  1. Marce 19 iulie 2014

    Dumnezeu sa=l odihneasca pe Parintele Nicodim, tatal nostru duhovnicesc!

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *