LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa“ în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Share

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos în ziua de 12 iulie, este prilej de mare bucurie duhovnicească.

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram închinat cinstirii acestei icoane.

Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii la Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa evlavioasă a credincioşilor, a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea icoanei „Prodromiţa“ – replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

Cei prezenţi la slujbă au avut posibilitatea de a se închina cu evlavie înaintea icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ şi de a primi cuvântul de învăţătură şi de binecuvântare din partea Părintelui Arhiepiscop.

În continuare, Icoana a fost purtată în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, până la biserica din municipiu ce o are ca ocrotitor ceresc.

Aici, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât au avut posibilitatea de a se închina şi săruta această icoană a Maicii Domnului şi de a-l avea în mijlocul lor pe Arhipăstorul de la Dunărea de Jos, care i-a binecuvântat şi s-a rugat Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu pentru  binele şi ajutorul acestei comunităţi eclesiale.

La final, fiecare credincios a fost miruit şi a primit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Astăzi, în ziua de prăznuire a Icoanei „Prodromiţa”, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu soborul de slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, în prezenţa numeroşilor credincioşi gălăţeni, a săvârşit, după Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu, slujba Acatistului Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Momentele de slujire din catedrală s-au încheiat cu un cuvânt de învăţătură al Părintelui Arhiepiscop, în care a evidenţiat momentele din istoria realizării şi cinstirii acestei Sfinte Icoane a Maicii Domnului, evidenţiind minunea ce s-a petrecut atunci când un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei.

***

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci

Reporter:  pr. Rareş Bucur

Imagine: Costiuc Petrică

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *