LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Icoana Sfântului Ierarh Sigfirid, Luminătorul Suediei, dăruită de Episcopul Macarie Drăgoi Catedralei din orașul Växjö, Suedia

Share

Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, a dăruit vineri, 11 noiembrie, o icoană cu Sfântul Ierarh Sigfrid, Luminătorul Suediei, Catedralei din Växjö, unde se află mormântul ierarhului care i-a creştinat pe suedezi la începutul secolului XI.
 
Icoana Sfântului Ierarh Sigfrid, realizată în stil bizantin în Atelierul de pictură „Sfinţii Martiri Brâncoveni” al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, va rămâne în patrimoniul Catedralei din Växjö, ca semn al cinstirii ortodoxe aduse acestui ierarh misionar saxon care a adus lumina Evangheliei în ţinuturile scandinave. Darul a fost primit cu bucurie de slujitorii catedralei şi de credincioşii din Växjö deoarece este prima icoană ortodoxă a Sfântului Ierarh Sigfrid, singurele reprezentări ale sale fiind doar cele din picturile murale în stil romanic din vechile biserici de piatră scandinave.
 
Evenimentul de ieri se înscrie într-o tradiţie mai veche a Bisericii noastre de a dărui icoane lăcaşurilor de cult din Europa înălţate pe locurile în care au trăit şi s-au nevoit sfinţii ortodocşi din primul mileniu creştin. Un exemplu este biserica de piatră ridicată pe locul în care a fost martirizat Regele Olav al Norvegiei, din localitatea Stiklestat, de lângă Trondheim, Norvegia, unde se poate vedea o frumoasă icoană bizantină a Sfântului Olav, dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în anul 2003, când a participat ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei la lucrările organizate la Trondheim, de Conferinţa Bisericilor Europene.
Sfântul Ierarh Sigfrid este cel care a adus lumina Evangheliei lui Hristos în Suedia de astăzi.
 
El l-a botezat în anul 1008 la Husaby, în estul provinciei Gothland, pe Regele Olof Skötkonung, Regina Estrida, copiii şi curtea lor, la fântâna care este numită până astăzi „Fântâna Sfântului Sigfrid”. Sfântul Sigfrid este protectorul catedralei şi al oraşului său de reşedinţă Växjö, unde se află şi o parohie ortodoxă română cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Iosif din Maramureş şi Sigfrid de Växjö, Luminătorul Suediei”, păstorită de pr. Milică Văsuianu, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Växjö, care l-a însoţit vineri pe PS Episcop Macarie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *