LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Liturghie şi asistenţă duhovnicească pentru românii din Valladolid

Share
În Peninsula Iberică a funcţionat încă din deceniul al optulea al secolului trecut o parohie românească la Madrid, iar după ce Spania şi Portugalia au devenit destinaţii preferate de tot mai mulţi români aflaţi în căutarea unui trai mai bun şi a unui loc de muncă, parohiile ortodoxe româneşti au crescut din punct de vedere numeric.

După înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul acestei eparhii, s-a ocupat îndeaproape de organizarea fiecărei entităţi parohiale, în special în oraşele mari ale Spaniei, şi de creşterea numărului parohiilor acolo unde se cerea acest lucru şi era necesar. Aşa a fost şi cazul parohiei româneşti din Valladolid, de dată ceva mai recentă, înfiinţată fiind în vara anului 2009. Parohia a fost încorporată administrativ în cadrul Protopopiatului misionar de Nord Vitoria-Gasteiz, care cuprinde 13 parohii, şi a fost încredinţată spre păstorire părintelui dr. Mircea Vesea. Părintele Vesea este absolvent al Facultăţii de Teologie din Sibiu şi doctor în teologie al Universităţii din Viena, el ajungând în Spania cu întreaga familie, în urma concursului susţinut la Bucureşti.

O rază de slujire românească printre spanioli

Valladolid este situat în centrul comunităţii autonome Castillia y Leon. Este capitala provinciei Valladolid şi a comunităţii autonome Castillia y Leon, fiind de-a lungul istoriei şi sediul Curţii castelliane, iar între 1601 şi 1606 şi capitala Imperiului spaniol, ulterior aceasta mutându-se la Madrid. În acest oraş exista înainte de 2009 o parohie ortodoxă greacă la slujbele căreia participau şi credincioşi români.

 
Din luna august 2009, preotul Mircea Vesea, care slujise până atunci, timp de şapte luni la Leon, a început să se ocupe îndeaproape de organizarea acestei tinere parohii, pentru românii stabiliţi în zonă, aproximativ 5.000 în provincia Valladolid şi 1.000 în provincia Palencia. În urma unei adrese înaintate către Arhiepiscopia Romano-Catolică, comunităţii ortodoxe româneşti i-a fost atribuită spre slujire capela aflată la subsolul Bisericii ‘Santa Teresa de Jesus’ din Valladolid, care avea o capacitate de aproximativ 100 de locuri, iar în imediata ei apropiere se aflau şi două săli de clasă ce puteau fi folosite în viitor pentru orele de cateheză sau şcoala de duminică organizată sub egida parohiei. În această capelă se reuneşte comunitatea românească în fiecare duminică, cu ocazia săvârşirii Sfintei Liturghii.
 
Începând cu ora 8:00, preotul se află acolo pentru pregătirea Cinstitelor Daruri şi pentru eventuale solicitări de spovedanie venite din partea credincioşilor. Incinta capelei a fost amenajată conform rânduielii ortodoxe, fiind procurate icoane, sfinte vase şi toate cele necesare desfăşurării cultului. În cursul zilei de sâmbătă, în incinta capelei sunt săvârşite şi Sfintele Taine ale Botezului sau Cununiei, în funcţie de solicitările credincioşilor, iar preotul paroh se deplasează ori de câte ori este nevoie la casele acestora pentru a săvârşi diferite servicii religioase. În fiecare post este săvârşită şi Sfânta Taină a Maslului, iar atunci când nu este rânduită perioadă de post, duminica după-amiază, o dată pe lună, este săvârşită această taină pentru persoanele bolnave sau aflate în dificultate din cadrul parohiei.

Contactul cu credincioşii şi anunţarea programului se realizează prin multă străduinţă de către preot şi Consiliul Parohial prin intermediul telefonului sau prin afişe postate în locurile – ‘cheie’ din oraş (poştă, magazine etc.). Ca dovadă a bunei organizări şi a participării impresionante a românilor la sfintele slujbe la Praznicul Învierii Domnului din 2010, televiziunea spaniolă locală a realizat un material despre manifestările religioase ale românilor ortodocşi cu ocazia acestui mare praznic.

Mulţi spanioli participă la serviciile religioase ale comunităţii româneşti

Relaţia foarte bună cu Biserica Romano-Catolică s-a concretizat, în primul rând, în punerea la dispoziţia românilor ortodocşi a capelei Bisericii ‘Santa Teresa de Jesus’, dar şi prin susţinerea necondiţionată, ori de câte ori a fost nevoie, venită din partea Arhiepiscopului Braulio Rodriguez Plaza de Valladolid, devenit din 2009 cardinal de Toledo. Parohia românească este nelipsită de la manifestările prilejuite de Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor, fiind săvârşite Vecernii ortodoxe împreună cu preotul grec din Valladolid, sau de la alte manifestări religioase organizate de către comunităţile religioase spaniole din oraş. Chiar şi mulţi spanioli participă la serviciile religioase ale comunităţii româneşti din oraş, unii din curiozitate, iar alţii şi din convingere, şi în căutarea liniştii duhovniceşti pe care o pot găsi în cadrul Sfintei Liturghii.

La sărbătoarea Naşterii Domnului din anul 2010 a fost organizată o scenetă cu caracter specific, copiii care au interpretat-o fiind pregătiţi de două doamne din Comitetul Parohial şi de către preotul paroh. După scenetă a urmat şi un scurt moment interpretativ de colinde ortodoxe româneşti, această manifestare bucurându-se de un impact deosebit de pozitiv în rândul părinţilor şi al credincioşilor parohiei.

Iubirea de aproapele va întări şi mai mult comuniunea

Preotul paroh a desfăşurat aici şi o impresionantă acţiune de întrajutorare a familiilor nevoiaşe. Tot cu ajutorul Bisericii Catolice, părintele a primit sprijinul Asociaţiei Caritas şi al unui serviciu asemănător cu ‘banca de alimente’ ce se desfăşoară şi în România. În asemenea condiţii, familiile nevoiaşe din parohie primeau un minimum de alimente necesare traiului, unii beneficiau de micul dejun oferit prin intermediul acestor asociaţii social-caritative, alţii erau ajutaţi să-şi achite taxele administrative către autorităţi pentru întocmirea actelor de şedere sau rezidenţă în Spania, primeau îmbrăcăminte sau puteau beneficia de consiliere psihologică, dacă era nevoie.

Preotul paroh a fost angajat la Asociaţia de ajutorare a emigranţilor din Valladolid, ca mediator intercultural, aici cerându-i-se să întocmească un studiu sociologic despre etnicii romi proveniţi din România şi care practică cerşetoria în zonă, acest studiu fiind în proces de publicare.

Având în vedere vacantarea postului de paroh de la această parohie, în urma revenirii părintelui dr. Mircea Vesea pe plaiurile natale bihorene, a fost numit prin decizie episcopală, începând cu luna martie 2011, preotul Laurenţiu Datcu, acesta continuând activitatea începută de predecesorul său.

Ţinând cont de cele relatate, la parohia românească din Valladolid atmosfera este dominată de dragostea slujirii aproapelui, de păstrarea credinţei şi a tradiţiilor româneşti printre românii ortodocşi stabiliţi în ţinutul iberic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *