LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Preoţii din protopopiatul Cluj I, în conferinţă de toamnă

Share

Luni, 29 octombrie 2012, începand cu ora 10:00 a avut loc conferinţa de toamnă a preoţilor din protopopiatul Cluj I. Înaintea conferinţei a fost săvârşită slujba de Te-Deum în capela Seminarului Teologic Ortodox, în prezenţa PS Episcop vicar Vasile Someşanul. Apoi în sala “Nicolae Colan” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă au debutat lucrările propriu-zise intitulate Misiunea Ortodoxă astăzi. Mijloace pentru dinamizarea activităţii pastoral-misionare. Lucrările conferinţei au fost prezidate de PS Vasile Someşanul care a fost însoţit de pr. vicar eparhial Iustin Tira şi de pr. protopop de Cluj I Ioan Jeler.

În deschidere Prea Sfinţia Sa a vorbit despre necesitatea îmbunătăţirii misiunii pastoral–misionare, arătând că vremurile contemporane necesită o dezvoltare continuă a mijloacelor de pastoraţie.
Conferinţa a fost susţinută de preoţii Georgel Rednic din parohia Cojocna şi Marius Matei din parohia Floreşti. În prima parte a conferinţei pr. Rednic a subliniat scopul pastoraţiei, anume atragerea oamenilor către împăraţia lui Dumnezeu. Pentru a realiza acest deziderat trebuie utilizate anumite mijloace precum: proclamarea directă a Evangheliei, mărturia, filantropia şi pastoraţia privită ca o zidire continuă a Bisericii. Au fost dezbătute şi alte aspecte precum catehizarea, implementarea cântării comune, explicarea Sfintelor Taine ş.a. De asemenea s-a subliniat nevoia unei bune colaborări între parohie şi şcoală.
Pr. Marius Matei a tratat problema asistenţei celor suferinzi prin rugăciunea Bisericii şi prin vizitarea lor. Un alt aspect important îl reprezintă înfiinţarea şi dezvoltarea comitetelor de laici, ca grupuri şi asociaţii cu scopul de a întregi activităţile preoţilor. S-a discutat pe marginea motivaţiei şi a efectelor pe care pelerinajele le au asupra credincioşilor. Au fost subliniate şi mijloacele media pe care Biserica Ortodoxă Română le pune la dispoziţia credincioşilor.
Apoi, preoţii prezenţi au luat cuvântul exprimându-şi opiniile şi proiectele legate de subiectele prezentate. În încheiere, pr. vicar eparhial Iustin Tira a prezentat o serie de date statistice, făcând anumite recomandări legat de pastoraţia în ziua de astăzi.
Conferinţa a fost încheiată prin cuvântul PS Vasile Someşanul care a făcut câteva recomandări şi îndemnuri pentru sporirea activităţii pastoral-misionare a preoţilor.

Pr. Mihai Pop

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *