LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Radio Renasterea, 19 ani de emisie

Share

<span style='color:#B00000  ;font-size:14px;'> </span> <br> Radio Renașterea, de 19 ani alături de dumneavoastră</p>

Radio Renașterea aniversează astăzi, 1 mai 2018, 19 ani de emisie neîntreruptă la Cluj-Napoca, 13 ani de emisie la Bistriţa şi 14 ani de emisie on-line. Întreaga zi va fi dedicată emisiunilor speciale, în cadrul cărora redactorii și realizatorii de emisiuni vor împărtăși ascultătorilor din experiența lor.

Radio Renașterea, un post de radio pentru suflet

În contextul nou de după 1989, Biserica are posibilitatea de a-şi lărgi sfera de misiune. Pe calea undelor, cuvântul Evangheliei coboară de pe amvoane şi pătrunde în suflete şi conştiinţe. Este motivul pentru care Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania a avut iniţiativa înfiinţării unui post de radio la Cluj-Napoca. Pe lângă informaţie şi divertisment, mass-media în general şi radioul în particular, pot servi edificării spirituale a omului. Acesta este şi obiectivul principal al postului nostru de radio: de a aduce în peisajul radiofonic o nuanţă nouă, aceea a spiritualităţii creştine.

De la început, oferta emisiunilor postului de Radio Renașterea s-a adresat unui spectru larg de ascultători de la copii, tineri, adulți, bătrâni, urmărind să cultive și să educe în spiritul unor valorilor spiritualității creștine. Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical și informativ, emisiuni ce se doresc a fi spații de întâlnire și dialog dintre Evanghelie și sensibilitatile omului contemporan. În fiecare duminică și sărbătoare se transmite Sfânta Liturghie și Vecernia din Catedrala Mitropolitană, sau datorită noilor îmbunătățiri tehnice, din diferite parohii sau mănăstiri ale Eparhiei Clujului. Venim astfel în întâmpinarea credincioșilor, care din diferite pricini (bolnavi în spitale sau acasă, bătrâni) nu pot merge la Biserică. Liturghia transmisă prin radio nu o poate înlocui pe cea oficiată în sfintele locaşuri. În faţa aparatului de radio creştinul asistă, în faţa altarului participă.

Redacția cuprinde cinci departamente: teologic, social, cultural-muzical, informativ și tehnic în care lucrează aproximativ 20 de oameni. Colectivul redacțional este format din oameni tineri și foarte tineri, cu studii diferite: teologie în cea mai mare parte, dar și muzicologie, filologie, filosofie, teatru, jurnalism. Activitatea postului de Radio Renașterea este sustinută de numeroși colaboratori: preoții profesori de la Facultatea de Teologie și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, teologi, scriitori, profesori, medici, juriști, folcloriști, muzicologi, artiști, profesori, copii, elevi, studenți, funcționari publici.

63695_324651211004710_392825555_n

Una din principalele coordonate pe care activitatea postului de radio al Arhiepiscopiei a urmărit-o a fost descoperirea și adâncirea modului în care Biserica se implică social: Biserica și Școala, Biserica și Armata, Biserica în spitale, Biserica în penitenciare, Biserica și tinerii, Biserica și problemele sociale. Din toate aceste repere s-au născut emisiuni, întrebări, răspunsuri și soluții, cu care Biserica vine în întâmpinarea problemelor oamenilor. Ca și mărturie stau și numeroasele campanii umanitare, organizate prin intermediul postului de Radio Renașterea pentru cei aflați în suferință și care au beneficiat din plin de ajutorul semenilor lor.

În tot acest timp, activitatea echipei redacționale și răspunsurile ascultătorilor au confirmat afirmația Mitropolitului Bartolomeu, la cinci ani de la înființare: „Departe de a fi un lux Radio Renașterea este o trebuință. După 5 ani de activitate, timp în care audiența a crescut de la o săptămână la alta și de la zi la zi, suntem îndreptățiți să credem că el răspundea de fapt unui orizont de așteptare: pe de o parte, pătrunderea Cuvântului lui Dumnezeu în casa omului, pe de alta, refacerea simbiozei dintre cult și cultură”.

Încă de la început Radio „Renașterea” a fost o veritabilă școală pentru tinerii jurnalisti, mulți dintre profesioniștii din presa clujeană fiind foști colaboratori ai acestui post de radio, fapt ce confirmă, o data în plus, vocația pedagogică pe care acesta și-a propus-o. Se promovează o muzică selectă: simfonică, religioasă, ambientală dar nu sunt uitate nici tradiţiile şi muzica populară. Muzica bisericească alternează cu cea clasică şi modernă, într-o sinteză ce individualizează postul nostru în peisajul radiofonic local.

Radio Renașterea și-a câștigat un auditoriu avizat, reușita care se datorează în cea mai mare parte dimensiunii sale cultural-formative, pe care o urmăresc toate emisiunile. Prin dialogul deschis și sincer, precum și prin inițierea de emisiuni cu invitați greco-catolici, evanghelici-luterani, reformați s-a reușit depășirea cu succes a granițelor confesionale.

Aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, Radio Renaşterea a început să emită la 1 mai 1999, pe frecvenţa 91,2 MHz/FM stereo, 24 de ore din 24, în municipiul Cluj-Napoca şi împrejurimi. De la 1 mai 2004 poate fi recepţionat on line pe internet la adresa www.radiorenasterea.ro, iar de la 1 mai 2005 emite şi la Bistriţa, al doilea oraş ca importanţă din Arhiepiscopia noastră, pe frecvenţa 102 MHz/FM Stereo.  Frecvența pe care Radio Renașterea emite acum în Cluj-Napoca este 91 MHz/FM.

La aniversarea celor 15 ani de emisie neîntreruptă, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, spunea: „Radio Renaşterea aduce îmbărbătare, întărire şi, pe lângă cuvântul lui Dumnezeu, propovăduit în toată eparhia, emisiunile culturale şi cele muzicale le dau posibilitatea credincioşilor să îşi mângâie sufletele“.

Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *