LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Smerenia ne aseamănă cu Hristos

Share

Una dintre virtuţile care trebuie să le dobândim fiecare dintre noi, dar de care cu precădere monahii dau dovadă, prin ascultare, este smerenia. Aceasta a fost tema sinaxei stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor din mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Şedinţa a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în cadrul căreia l-a hirotonit pe noul preot al parohiei Sic şi pe noul paroh al parohiei Manic, care va fi instalat sâmbătă, 22 octombrie, când tot Părintele Mitropolit Andrei va sfinţi biserica din localitate.

Desfăşurate sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei şi cu participarea Preasfinţitului Episcop-vicar Vasile Someşanul, lucrările sinaxei de toamnă au debutat cu o prezentare generală a temei, de către monahia Parascheva Buculei, stareţa Mănăstirii Cristorel, iar apoi au luat cuvântul şi alţi stareţi şi stareţe.

Luând pate la întâlnire, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, a relatat despre modul desfăşurării sinaxei: „Au fost discutate şi probleme colaterale şi mai ales teme practice cu care toţi s-au întâlnit în mănăstirile pe care le păstoresc. Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a pus accentul pe smerenie, ca asemănare cu Hristos, Care S-a deşertat pe Sine, a vorbit despre chenoză folosindu-se de textul de la Filipeni cap. 2 şi de la Sfântul Apostol Iacob: „Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har”. Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul a pus accent pe ascultarea monahală care ne face părtaşi dumnezeieştii firi”.

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, stareţii, stareţele şi duhovnicii din mănăstirile noastre se întâlnesc în sinaxe de două ori pe an, pentru a discuta, dincolo de tema spirituală aleasă, şi despre principalele probleme de ordin administrativ care pot să apară în viaţa monahală.

 

Paul Siladi, Radio Renasterea

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *