LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Basarabov, dinastia cerească

Share

Mergem în căutarea sfântului Basarabov, noul Dimitrie al ţării noastre.

În acatiste îl cinstim pe omul lui Dumnezeu, numindu-l „diamant al răbdării”, „credincios ca şi Abel”. Peştera sfântului de lângă râul Lom, locul sfinţeniei, devine o continuare peste veacuri a rugăciunilor neîntrerupte. Aici, în această peşteră sacră, regăsim credinţa adevărată, nefalsificată. Să nu credem că Noul Dimitrie a vindecat doar pe fetiţa consemnată în sinaxare! Chiar pe noi ne va vindeca, chiar azi, de vom şti să ne plecăm smeriţi genunchii. A vindecat şi un urmaş al apostolilor, pe episcopul Ioanichie.

Nu ne rugăm lui pentru chestii senzaţionale (a oprit războiul ruso-turc, a încetat ciuma), ci pentru că vrem să ajungem şi noi Acolo unde este dânsul acum, în sânul lui Avraam.

Hristos l-a trimis şi pe Noul Dimitrie ca pe o oaie în mijlocul lupilor, spunându-i că se va mântui doar dacă va răbda până la sfârşit. Şi a răbdat şi s-a mântuit, iar acum ajută pe alţii să se mântuiască. Rugăciunea deasă nu va rămâne fără rod. Şi noi aparţinem dinastiei îngerilor: nu ne dăm în spectacol pentru a impresiona, nu mimăm amabilitatea, nu suntem irascibili sau rigizi. Ajutăm pe alţii, încurajăm, felicităm, apreciem, protejăm. În această Familie, viaţa nu este o interjecţie („Offf!”), ci este curajul bucuriei.

Sfinte Dimitrie Basarabov, roagă-te poentru noi, industrializaţii! Nu ne lăsa să consumăm lucruri inutile, nenecesare şi dăunătoare. Ajută-ne să nu pierdem Sensul vieţii! Eliberează-ne din lagărul necredinţei. Reînscrie-ne pe traiectoria privegherilor, nu în loteria fotbalizării. Scapă-ne de ispita de a considera uzina un templu. Nu ne lăsa să rătăcim către viţei de aur sau cranii cu 8601 diamante (Nu vrem să stăm la coadă pentru a vedea „piesa” de rezistenţă a lui Damien Hirst!). Integrează-ne în socialul creştin (filantropic), nu în societalul egoist (păgân).

 

Marius Matei

 

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *