LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Capitularea inamicului

Share

Hristos vrea să ne lumineze pe toți întunecații, priderii și haterii. Nu are pe nimeni de pierdut. Lumina și binele trebuie să vină în lume, fericiți cei prin care acestea se propagă. De Schimbarea la Față, pe 6 august, ne amintim de Hiroshima. Este Ziua Mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare. Fericiți cei ce luptă pentru pace. În 1945, bomba Little Boy a distrus vieți, prea multe vieți.

zzzzzzzzzzzzziomiomcoim

Armele de șoc și teroare produc infernuri greu de imaginat. Nu sunt filme SF sau jocuri pe XBOX. Sunt puse în pericol viețile a mii de oameni. După această tragedie, Japonia a capitulat. Pentru a dezarma inamicul, creștinul folosește rugăciunea, iar diavolul capitulează. Pentru a scăpa de ură, creștinul folosește dragostea. Pentru a scăpa de pride, creștinul folosește smerenia. Pentru a scăpa de lăcomie, creștinul folosește milostenia.

Nu vorbitul este arma decisivă. Paul Claudel zicea să vorbim despre Hristos doar atunci când suntem întrebați, dar să trăim în așa fel, încât alții să ne întrebe despre Hristos. Să trăim rugăciunea, nu să vorbim despre ea. Să iertăm și să ajutăm, nu să pălăvrăgim despre iertare și ajutorare. Pentru a asigura capitularea diavolului, Hristos nu a vorbit despre suferință, ci a umplut suferința de prezența Sa. De fiecare dată când omul își imaginează un paradis terestru, sfârșește într-un iad mediocru. Diavolul înțelege rugăciunea și pleacă, roagă-te chiar dacă tu nu o înțelegi! Prin înviere, diavolul este forțat să capituleze, nu te mai alia cu perdanții!

Dragostea nu trebuie măsurată, este suficient să existe*. Dragostea este capitularea urii. Lumina este eșecul întunericului. Fără rugăciune însă, diavolul nu capitulează. Datorită lui Hristos, inamicul a încetat ostilitățile. Bătălia decisivă s-a dat deja. Focurile răzlețe nu mai pot schimba soarta păcii. Diavolul capitulează și depune armele unde întâlnește smerenie și rugăciune. Nu mai continuă acțiunea împotriva noastră, este forțat să cedeze.

Marius MATEI

______________

 

*Jorge Amado.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *