LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Pentru a fi liniste in casa, parintii isi parcheaza copiii la tv

Share

Posturile destinate copiilor sunt în topul mediilor violente, potrivit unui studiu al Unicef. Psihologii povestesc cum moartea lui Scooby Doo l-a aruncat în depresie pe un copil de 4 ani.

Emisiunile de desene animate contin, în medie, de doua ori mai multe scene de violenta fata de cele generaliste, arata un studiu Unicef -”Reprezentarea violentei televizuale si protectia copilului” – realizat de Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare de la Universitatea din Bucuresti…

Astfel, daca în cazul televiziunilor generaliste, ca TVR 1 si PRO TV, media actelor de violenta dintr-o ora de emisie este de 9 pâna la 23,4, în ceea ce priveste canalele de desene animate media e de 20 pâna la 37, valoarea maxima fiind înregistrata de postul Jetix.

Specialistii în psihologia copilului spun ca desenele animate, contrar opiniei generale a parintilor, au efecte daunatoare asupra micutilor.

“Îi învata pe copii ca violenta este o solutie în rezolvarea problemelor, ceea ce e foarte periculos pentru cei mici; în plus, ei interiorizeaza imaginile negative si se încarca cu agresivitate de la desene, stare ce ramâne la nivelul subconstientului si reapare noaptea, creându-le insomnii si cosmaruri”, spune psihologul Daniela Gheorghe. Mai mult, ea explica si faptul ca cei mici intra în pielea personajelor din desene animate si traiesc într-o lume ireala. Psihologul povesteste ca, de exemplu, a avut la terapie un copil de patru ani care trecea printr-o perioada de doliu, cu depresie, desi familia nu avusese nici un deces în familie, motivul fiind doar moartea personajului de desene animate Scooby Doo.

“Copilul nu are capacitatea de a filtra si, fara educatia parintilor, el ia violenta ca pe o solutie de a obtine puterea; de aceea, desenele animate trebuie sortate si explicate, mai mult, parintii trebuie sa vorbeasca cu copilul sa vada ce a înteles din ce a vazut si sa îl învete sa devina un consumator de desene nonviolente”, explica psihologul. De altfel, si Edmond McLoughney, reprezentantul Unicef în România, a spus ca “cea mai mare parte a responsabilitatii de a feri copiii de astfel de violente televizate cade pe umerii familiei, ce trebuie sa-si dea seama de efectele violentei asupra unei minti tinere”. Specialistii prezenti la lansarea studiului au concluzionat ca este nevoie de programe de educatie parentala, pentru ca, desi se spune ca meseria de parinte e nascuta, ea se si învata.

Studiul, care a monitorizat timp de o saptamâna sase posturi generaliste, doua de stiri si trei de desene animate, a mai relevat ca PRO TV si Jetix difuzeaza cel mai mare numar de acte de violenta într-o ora de emisie, în timp ce OTV este campion la cea mai mare durata a actelor de violenta în 60 de minute de transmisie. Pe tipuri de violenta, cea mai frecventa forma la tv este cea verbala, 44%, urmata de cea fizica (33,6%), psihologica (9%), economica (8,4%), sociala (4,1%) si sexuala (1%).

 

 

Written by Ortodoxnews    

Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *