LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Toti Sfintii au duminica lor

Share


Tinerii viseaza sa devina fotbalisti, informaticieni sau aviatori. Dar v-ati gandit sa deveniti sfant? Nu intr-o tentativa egoista de a demonstra ceva, ci in dorinta sincera de a va abandona in bratele eternitatii. Nu o sa reusiti sa va faceti sfant. Nu veti putea scrie un ghid intitulat „Cum m-am facut sfant”! Va trebui doar sa aveti credinta. Multa. Atat de multa, incat sa modificati relieful montan. Restul va face Sfintitorul. Va trebui sa ne smerim, pentru ca Sfintitorul sa ne inalte.

Care este pretul succesului? Cu ce costuri veti reusi sa va „realizati”, daca omiteti total religia din gandurile voastre? Poate veti „reusi”. Credeti ca puteti fi fericiti fara Sfintitorul prezent ceas de ceas in inima voastra? OK. Veti fi un om discret, simplu, sincer. Veti plati aici costul mandriei. Restul a platit Hristos Mirele pe Cruce. Care credeti ca va fi finalul? Cum vedeti viata voastra dupa Prag? E greu sa spuneti anturajului ceva legat de sfintenie, de frica sa nu rada de voi. Nu le spuneti, surprindeti-i printr-o atitudine autentic crestina, nu prin vorbarie, mustrare sau reglare de conturi. Atunci va cunoaste lumea ca sunteti in antecamera Iubirii, pregatiti sa sarbatoriti o duminica speciala: a tuturor sfintilor si, de ce nu, chiar si a voastra!

Sa ne rugam: „O, sfanta ceata a celor care L-ati slujit pe Hristos, aducandu-mi aminte de faptele voastre mi­nunate, va aduc lauda dupa cuviinta: Bu­cu­rati-va, stele ale cerului duhovnicesc! Bu­cu­ra­ti-va, impreuna cu cetele ingeresti! Bucurati-va, candele ale Bisericii lui Hristos! Bucurati-va, Sfin­tilor prin care Domnul imparte tuturor tamaduiri!

Voi ati impartit neamului omenesc multime de vindecari minunate si, pentru aceasta, la voi alerg astazi, nadajduind ca nu ma veti trece cu vederea. Ajutati-ma sa primesc tamaduire de la Hristos Dumnezeul nostru, Cel Ce v-a dat bi­ru­inta in lupta cu trupul, cu patimile si cu poftele, Caruia Ii aduc smerita rugaciune: Doamne Iisuse Hristoase, Care i-ai ran­duit pe sfintii Tai drept mijlocitori ai cererilor oamenilor, ara­ta-mi mila Ta si mie, pacatosului, care sunt in­cer­cat in focul durerilor, si daruieste-mi vindecare trupeasca si sufleteasca.

Pentru ruga­ciunile Preacuratei Maicii Tale si ale Sfantului Ioan Botezatorul, dascalul pocaintei; ale Sfintilor, ma­ri­tilor si intru-tot-laudatilor Apostoli; ale Sfintilor mari dascali ai lumii si ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur; ale celor intre sfinti Pari­n­tii nostri Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei si Spiridon al Trimitundei, facatorii de minuni; cu ale Sfintilor Mari Mucenici Gheorghe, Pur­ta­to­rul de biruinta, Dimitrie, Izvoratorul de mir, Ioan cel Nou de la Suceava si Ioan Valahul; cu ale Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Da­mian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae, Sam­son si Diomid, Fotie si Anichit, Talaleu si Tri­fon; cu ale Sfantului Stelian, ocrotitorul co­pi­i­lor; cu ale preacuviosilor si de-Dum­ne­zeu-pur­ta­torilor parintilor nostri: Grigorie Decapolitul, Nicodim de la Tismana, Visarion si Sofronie; cu ale preacuvioasei Maicii noastre Paras­cheva si ale tuturor Cuviosilor Parinti si Cuvioa­selor Maici, care s-au nevoit in dreapta-credinta.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *