LOADING

Type to search

Gheron Georgios

Marii duhovnici ai neamului

Gheron Georgios

Share

Poţi să afli cât de bun eşti, încercând să fii la fel ca gheron Georgios. Iar eu mi-am zis că şi dacă aş lăsa toate ale lumii acesteia şi aş sihăstri prin pădurile Athosului, tot n-aş putea ajunge la măsura bunătăţii acestui bătrân de la chilia Sfântului Ioan Teologul.

Când Georgios avea 15 ani a venit în Sfântul Munte şi a rămas pentru totdeauna.

Asta se întâmpla în 1948. De atunci el n-a părăsit Grădina Maicii Domnului. Monahii de aici l-au învăţat să scrie şi să citească şi de aceea el vine mereu la hramul chiliei Sfântului Ipatie, să mulţumească bătrânilor – care nu mai sunt printre noi demult – pentru binele ce i l-au făcut odinioară.

zzzzzzzzzzzzziomiomcoim
De câţiva ani îl aduce la sărbătoarea chiliei un părinte de la Colciu, cu maşina, însă anul acesta, prins cu treburi, a uitat de bătrânul grec şi, în loc să-l ia de acasă dimineaţa, a ajuns pe la şase seara la Georgios, care îl aştepta cuminte în chilia sa dărăpănată, primenit pentru sărbătoare încă de la răsăritul soarelui. Când l-am întrebat, noaptea, la priveghere, dacă nu s-a supărat pe părintele Gimnazie că a ajuns aşa târziu la el, mi-a spus senin că, şi dacă ar fi venit la ora aceea târzie din noapte, el … era pregătit! N-avea nici cea mai mică urmă de reproş bătrânul în glas; ba dimpotrivă, era foar­te bucuros că se afla în acel loc, împreună cu românii.
Nu i-a reproşat nimic nici unui alt călugăr grec care, din greşeală, l-a lovit cu maşina şi a căzut bătrânul într-o prăpastie, pricopsindu-se de atunci cu un spasm sâcâitor, ce-l împiedică să plece la drumuri lungi.
L-au rugat părinţii să nu mai stea singur la chilie, că e greu la bătrâneţile lui, dar gheron Georgios i-a întrebat că, dacă pleacă de acolo, cine va mai aprinde candela la Ioannes Teologos?
Aşa că a rămas singur, doar el şi Dumnezeu, vieţuind în Grădina Maicii Domnului…

George CRASNEAN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *