LOADING

Type to search

Editoriale

VACCINURILE – SCENARIU APOCALIPTIC SAU GARANȚIA SĂNĂTĂȚII?

Share

Nici una, nici alta. Tema vaccinării a făcut deja atât de multe valuri, a produs atâtea conflicte şi şocuri planetare, încât e greu să vorbeşti despre subiect fără să fii afurisit de o tabără sau cealaltă. Eu însă pun o întrebare: oare inventatorii vaccinurilor (unii au făcut‑o pe propria piele) şi‑au irosit viaţa, sănătatea şi credibilitatea ştiinţifică doar pentru a virusa lumea cu noi germeni? Sau doar pentru a deschide larg uşa îmbogăţirii pentru industria farmaceutică din zilele noastre? Nu cred acest lucru, cred că mai degrabă savanţi ca Edward Jenner, Louis Pasteur, Waldemar Haffkine, Bela Schick, Albert Calmette, Jonas Salk sau Ion Cantacuzino au făcut sacrificii importante pentru a scăpa omenirea de epidemii teribile, cum erau cele de holeră, malarie, poliomielită, tuberculoză, rujeolă etc.

Gândul a fost bun, generos, însă ulterior industria farmaceutică (Big Pharma) din secolul XX a transformat acest efort medico‑umanitar într‑o colosală afacere de miliarde de euro anual. Oare e firesc, oare e etic să faci tone de bani din suferinţa, din boala altuia? E firesc să plusezi numărul de vaccinuri „obligatorii”, încă de la vârste fragede? Normal că nu! Dacă mergem în acest ritm, nu m‑ar mira să apară şi vaccin anti… rid! Sau anti… cearcăn!

Însă, pe de cealaltă parte, nu pot să nu observ că, inclusiv prin vaccinuri, media de viaţă a crescut spectaculos, calitatea vieţii s‑a ridicat şi ea, gradul de confort al sănătăţii este asigurat până la vârste din ce în ce mai înaintate. Medicina a progresat, iar cu toate pierderile colaterale (grad mare de chimizare & tehnologizare, dependenţe de tot felul, nivel ridicat de deumanizare a raporturilor sistem medical – pacient), oamenii au căpătat o speranţă de viaţă mai mare. Dar oare este aceasta viaţa pe care chiar ne‑o dorim? Alimentată cu chimie pură, cu vaccinuri, cu implanturi, cu aditivi, cu suplimente alimentare, cu organisme mutante genetic? Depinzând total de un sistem medical şi de asigurări care azi se poartă bine cu tine, dar mâine poate întoarce brusc foaia? Gradul de dependenţă al omului modern faţă de sistemele acestea „fără chip şi suflet”, faţă de lucruri nu întotdeauna necesare, faţă de politici medicale şi alimentare dictate din centri de putere oculţi, nu poate duce la nimic bun. Aşa după cum părinţii exasperaţi au sărit acum în cealaltă extremă, neacceptând sub nici o formă vaccinul pentru cei mici, expunându‑i cu bună ştiinţă unor boli fatale. Extremele atrag extreme, asta este ştiut de când lumea. Iar singura soluţie este tot calea de mijloc, calea „împărătească”: părinţii să fie consiliaţi asupra pericolelor vaccinării copiilor, să primească setul de vaccin potrivit pentru copiii lor, iar industria farmaceutică să facă pasul în spate şi să‑şi amintească de ilustrul său predecesor, Hipocrat, care a jurat să‑i ajute pe oameni, nu să‑i înfunde şi mai tare în afecţiuni asociate, ramificate sau în depresii de nevindecat. E clar?

Răzvan BUCUROIU

Editorialul numărului 19 al revistei Leacuri & Rețete Mănăstirești, care poate fi achiziționat de la chioșcurile de presă din țară, din marile mall-uri sau în format digital care poate fi comandat la linkul de AICI.

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up