LOADING

Type to search

Editoriale

Cazul Nil Dorobanțu

Share

În numărul trecut am început publicarea unui interviu despre părintele Nil Dorobanțu, un monah pe care l-am considerat nebun întru Hristos și mărturisitor în fața dictaturii comuniste. Nu am încercat atunci o analiză a operei sale, care cuprinde mai multe volume, ci o prezentare a vieții. Iar viața părea plină de minuni. Unii cititori ai revistei noastre ne-au semnalat însă anumite probleme teologice care apar în scrierile părintelui, iar alții i-au criticat anumite atitudini din timpul vieții. Așa s-a transformat părintele Nil Dorobanțu într-un caz. Unul complex, pe care un simplu interviu nu îl mai poate reda fără să riște o prezentare unilaterală, în stare să smintească în loc să zidească.

De aceea am hotărât să nu mai publicăm partea a doua a interviului. Vom încerca, în schimb, să lucrăm la un dosar Nil Dorobanțu în care să se regăsească deopotrivă atât analiza teologică a textelor, cât și mărturiile celor care l-au cunoscut, pro și contra. Sperăm ca în felul acesta să limpezim, pe cât ne stă în putinţă, viaţa unui ieromonah scursă în miezul celei mai feroce prigoane anticreştine din istoria ţării noastre.

Cristian Curte

Editorialul numărului 131 (mai 2018) al revistei LUMEA MONAHILOR, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *