LOADING

Type to search

Editoriale

Dumnezeu este bucurie (IV)

Share
Chiar dacă rezultatele muncii noastre vor fi sub așteptări, nu e nici o tragedie, să continuăm să luptăm pentru cucerirea Raiului. Să nu fim triști nici pentru note mici, nici pentru salarii mici. Moartea nu are nici o putere asupra noastră, deci nu avem decât motive de bucurie. Nimeni nu scapă cu viață de pe pământ și – totuși – moartea nu e finalul, ci ușa spre viața veșnică.
Apocalipsa nu e cartea sfârșitului, ci a începutului. Hristos a mers înaintea noastră în Împărăția gătită nouă, ca să ne pregătească nouă locuri. Suntem bucuroși că numele noastre sunt scrise în ceruri, nu pentru mici victorii de etapă.
Fotini samarineanca găsește bucuria dialogului cu Dumnezeu. Merge la fântână să scoată apă, dar își scoate păcatele. Își mărturisește infidelitățile. Știe că va veni Ta’eb / Mesia și se bucură să constate că această profeție se împlinește în fața ei.
● Oamenii trec prin depresii cumplite și doar credința le poate reda bucuria. Avem nevoie de speranță. Ceea ce credem despre viitor schimbă totul cu privire la prezent. Viitorul pe care îl avem în Dumnezeu este fără limite.
Dacă îi vom întreba pe atei de ce nu cred, răspunsul va fi suferința. Dacă îi vom întreba pe creștini când au crezut cel mai tare, răspunsul va fi suferința. Aceeași realitate, două reacții diferite. În suferință, unii își pierd credința, în timp ce alții își întăresc credința, găsind bucurie chiar și în suferință.
● Noi avem misiunea de a aduce bucurie lumii. Dumnezeu ne cheamă să participăm la lucrarea Lui în lume.
Întristarea noastră se va preface în bucurie (Ioan 16, 20). Această bucurie nimeni nu o va răpi de la noi. Drumul Calvarului este dureros, dar este și fericit, deoarece suntem cu Dumnezeu.
● Aceasta e calea spre fericire: să trăim aproape de Dumnezeu.
● Ce ne împiedică să găsim bucuria: doar propria noastră necredință.
Dumnezeu nu vrea ca noi doar să știm că El este bun, ci să experimentăm această bunătate a Lui. Este o enormă diferență între a citi că mierea este dulce și a gusta din dulceața ei.
Dumnezeu pecetluiește garanția venirii Împărăției bucuriei în inimile noastre (Efeseni 1, 13). Nimic din ceea ce vedem în Biserică nu e posibil fără acțiunea Sfântului Duh, Cel ce aduce mângâiere și protecție. Dumnezeu promite un ospăț al bucuriei, să nu absentăm de la el. Suntem bucuroși, deoarece Dumnezeu ne șterge lacrimile și ne îndepărtează ocara (Isaia 25, 8).
● Dumnezeu este refugiul nostru. Suntem niște refugiați, în drum spre Casă. În Biserică, suntem la adăpost.
Ni se oferă ocazia convertirii noastre reale. Acum putem scăpa de tristețe pentru totdeauna. Sărbătoarea biruinței lui Hristos nu va înceta. Tatăl junghie vițelul și se bucură de întoarcerea fiilor risipitori. Costul reprimirii acestora a fost enorm, dar nu a fost plătit de ei. Dragostea Tatălui este copleșitoare.
Toți suntem invitați la Cina bucuriei. Dumnezeu nu face discriminări. Să nu inventăm pretexte pentru a refuza, ci să participăm, pentru a găsi bucuria comuniunii.
● Ne pot conduce spre Cer doar cei ce au lumina Cerului pe fața lor.
Dumnezeu vrea să nu fim cruzi. Să nu întristăm pe nimeni. Să facem bucurii tuturor. Sfântul Ciprian scrie că doar creștinii au găsit bucuria veșnică. Doar ei caută sfințenia într-o lume păcătoasă. Doar ei sunt liniștiți într-o lume agitată. Doar ei sunt biruitori.
● Să nu ne atașăm de o viață scurtă, efemeră, plină de nenorociri și de degradări, ci să flămânzim de Cer. Să nu căutăm succesul, ci mântuirea.
● Din moment ce omul simte nevoi spirituale ce nu pot fi satisfăcute aici, înseamnă că omul a fost creat pentru altă lume.
● Biserica are tot ce avem nevoie ca să Îl urmăm pe Hristos și să Îi cunoaștem bucuria.
La Biserică venim însetând de mântuire. Dumnezeu e bun și nu va deveni rău. Vom primi ce ni s-a promis, viața veșnică. Singurul lucru pe care îl primim pe merit este moartea. Fericirea este un dar nemerirat și de nerefuzat. Doar pentru că haina curată pe care am primit-o la Botez a fost gratis, nu o putem murdări după bunul plac.
Nu putem lăsa altora pace, dacă noi nu avem pace. Dumnezeu ne vrea bucuroși, oameni ai păcii Sale, blânzi și empatici.
Suedezul Pär Lagerkvist scrie că nimic nu e mai trist decât atunci când părăsim lumea bucuriei copilăriei și intrăm într-un univers al meschinăriei. Toată viața noastră este o căutare a Neatinsului, dacă divorțăm de viclenie. Omul nu e bucuros, deoarece se admiră în oglinzi întunecate. Doar în iubire nu există moarte.
● Secretul bucuriei stă în simplitate. Viața nu e complicată, omul se complică singur prin păcate și prin efectele lor.
Norvegianul Henrik Ibsen scrie că este o dovadă de mare curaj să tânjești după bucurie în această viață plină de tristețe. A trăi înseamnă a te război cu tristețea.
Nimeni nu ne poate jefui bucuria inimii. Cel mai mare dușman al minorității bucuroase este agresivitatea majorității triste.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *