LOADING

Type to search

Editoriale

Rescript #21 (perspective)

Share

După ce a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor, Hertha Muller a declarat că nu știa că este membru. După ce este scos din rai abia, omul își dă seama că nu știa că fusese acolo. Ca să înaintezi, trebuie să faci un pas înapoi.

Miercurea Ciuc, Miercurea Nirajului și Miercurea Sibiului. Târgul se ținea miercurea. Duminica Floreștiului. Învierea se ține duminica.

Vămile văzduhului sunt Spațiu Schengen pentru cei ce Îl au pe Hristos în ei. Cuvintele nu exprimă ce descoperi în iubire.

Cu atitudinea potrivită, orice e posibil. Prin smerenie, dobândim harul. Viața în Hristos este o viață morală, plină de virtuți (zice Sfântul Nectarie), plină de smerenie. Drumurile dificile adesea duc spre destinații extraordinare.

23-biserica-muzeu-1_w747_h373_q100

Pune-L pe Dumnezeu primul în tot ceea ce faci și lucruri minunate vei vedea. Niciodată nu vei fi atât de distrus, încât Dumnezeu să nu te mai poată ajuta. Te simți pustiu? Ai nevoie de El! Doar zâmbește și zi: Doamne, știu că ești Tu!

Mincinoșii nu mai contenesc cu hulele împotriva Celui Înviat. De două mii de ani încoace au depășit orice limită a bunului simț. Azi m-am cutremurat, citind un fake news, despre asocierea lui Mesia cu un extraterestru venit de pe Venus… Cică, Biserica e în pericol, se zguduie, zic autorii (anonimi). Cică, misiunea cosmică se va împlini undeva în Devon, Regatul Unit. Întemeietorul sectei, David King, s-ar fi întâlnit cu Mesia încă din 1958. Eu sunt convins că s-a întâlnit cu cineva, dar Îl confundă. Propaganda s-a pus în mișcare, iar rotițele ei zdrobesc necunoscători cu zecile de mii.

E nevoie de multă perseverență. Salah mergea opt ore pe zi cu trenul pentru a ajunge la antrenament și nu a cedat. A reușit să ajungă un mare sportiv. Unde există seriozitate, cad piedicile.

Cărțile părintelui Elceaninov sunt un adevărat balsam: Să ne grăbim să umplem inimile copiilor cu bunătate! Zi de zi să purtăm crucea răbdării și ne vom mântui. Să scăpăm de mania grandorii și de mania persecuției, ucigând patima autoaprecierii sporite. Vom scăpa astfel și de efectele mândriei: secătuire, mâhnire, anxietate și răutate. Simptomele slavei deșarte periculoase sunt clare: nesuferirea reproșurilor, setea de laude, căutarea căii ușoare și orientarea după părerea altora. Însă pentru cel smerit rugăciunea nu dă greș în fața lui Dumnezeu. Nimic nu aduce fericirea precum iubirea adevărată.

Hristos ne oferă perspectiva veșniciei. Ne îndrumă să sporim duhovnicește, învingând ispitele. Ne conștientizează starea de păcătoșenie, ca să ne putem apropia de El. Ne povățuiește să părăsim superficialitatea, falsitatea și răutatea. Ne explică clar faptul că credința nu se reduce la amintiri și emoții. Ne încurajează că trecerea timpului nu ar trebui să ne înspăimânte, câtă vreme ne apropiem de înviere. Suntem fericiți dintr-un singur motiv: că Îi aparținem Lui.

Tags:
Previous Article
Next Article

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up