LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Media sociala cenzureaza crestinii

Share

 

 
Cuvintul “cenzura” ne stirneste simtaminte neplacute. Ne aminteste multora dintre noi de regimul comunist sub care multi am trait. De anii totalitari caracterizati de absenta libertatilor, in special a libertatii cuvintului si de exprimare. Decembrie 1989 a schimbat totul in Romania si in timp cenzura a fost abolita. In mare parte. Cenzura continua sa se manifeste sporadic, uneori mai subtil ori mai viguros. In anii comunismului ne obisnuisem cu autocenzura, evitind sa ne exprimam opiniile in public, sau chiar in confidenta, de teama autoritatilor. 
 
 
Istoria insa se repeta. Uneori in modalitati stranii. Cenzura oficiala a fost abolita, dar suntem confruntati cu o cenzura de tip nou, una care se manifesta tot in spatiul public, dar care e la fel de detestabila. E vorba de cenzura impusa de media sociala grupurilor care nu se conformeaza vederilor corecte din punct de vedere politic generate si promovate de gigantii care domina spatiul virtual, adica media sociala. Fie ca e vorba de Facebook, Google,  Apple, MySpace, Twitter sau retele de media sociala similare, cenzura practicata de aceste platforme este un fenomen tot mai des intilnit si iritant. Iar grupurile care mereu pierd in acest joc al cenzurii sunt crestinii, in special cei care promoveaza in spatiul virtual o viziune Biblica a societatii, a normelor de conduita sociala si a institutiilor sociale bazate pe traditia si valorile crestine. Un studiu pe aceasta tema tocmai a fost emis de organizatia americana National Religious Broadcasters (“NRB”) pe 15 septembrie. Infiintata in 1944, NRB promoveaza libertatea exprimarii religioase in spatiul public. Textul in engleza al studiului il aflati aici si are 43 de pagini: http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1674350&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fcontent.nrb.org%2FWebdocs%2FLegal%2FTrue%2520liberty-in-a-New-Media-Age9-15-11.pdf 
 
 
Studiul NRB se concentreaza in special asupra cenzurii impuse crestinilor de catre Apple, iTunesApp, Facebook, My Space, Google, Twitter, si alte platforme ale mediei sociale americane. Concluzia studiului este ca ideile crestine si religioase in general sunt in pericol constant de a fi cenzurate de catre acesti giganti ai mediei sociale. Cenzura se manifesta la patru nivele: (1) unele dintre aceste organizatii interzic publicarea materialelor cu continut crestin, iar altele au adoptat standarde de publicare care inevitabil duc la cenzura; (2) cu exceptia lui Twitter, toate celelalte platforme de media sociala aplica standarde de publicare care submineaza perimetrii libertatii de exprimare si a cuvintului stabiliti de Constitutia si Tribunalul Suprem al SUA; (3) noile companii de medie sociala cedeaza presiunilor grupurilor anticrestine si, dupa cum veti vedea mai jos, sunt dedicate suprimarii ideilor crestine; (4) daca legiuitorii nu intervin sa reglementeze media sociala, libertatea cuvintului si de exprimare vor continua sa sufere. 
 
 
Reglementarea mediei sociale insa este o tematica dificila, deoarece garantiile constitutionale a libertatii cuvintului nu se aplica mediei sociale care este de natura privata. 
 
 
Exemple de cenzura 
 
 
Dintre multele exemple de cenzurare a crestinilor mentionate in studiul NRB redam urmatoarele. 
 
 
*          De mai multe ori Apple a eliminat applicatii crestine care afirmau pozitiile Bibliei privind imoralitatea sexuala. De fiecare data Apple a recunoscut in mod specific ca acesta a fost motivul pentru eliminarea aplicatiilor crestine. Un incident s-a petrecut in toamna anului trecut cind Apple a blocat Declaratia Manhattan (The Manhattan Declaration), o Declaratie a consiintei crestine lansata de crestinii americani in toamna anului 2009. (Declaratia de la Timisoara, emisa de AFR in august 2010 este de aceasi natura). Al doilea incident s-a petrecut in martie anul acesta cind Apple a blocat aplicatia lui Exodus International, o organizatie crestina care asista persoanele care doresc sa abandoneze relatiile sexuale cu persoane de acelasi sex. Iar un alt incident s-a produs tot anul acesta in iulie cind Apple a dezactivat aplicatia lui Christian Values Network, o organizatie crestina americana care contribuie financiar la diverse proiecte caritabile, printre care si unele pe care homosexualii le-au etichetat ca fiind “antihomosexuale.” 
 
 
*          La rindul lui, Google a refuzat de mai multe ori sa accepte reclame pro-viata, fiind dati in judecata din acest motiv de catre Christian Institute, organizatia avocatilor crestini din Marea Britanie. In SUA a blocat situri electronice crestine care promoveaza vederile biblice privind sexualitatea. In China a blocat situri electronice crestine. In Brazilia a blocat apelul unui pastor evanghelic catre cetateni sa nu voteze candidati cu pozitii pro-avort sau pro-homosexualitate. In martie 2011 Google a adoptat reguli noi care interzic publicarea  reclamelor organizatiilor care “discrimineaza” pe baza de orientare sociala. In plus, in ultimii ani a blocat accesul la siturile electronice ale unor organizatii cetatenesti care promoveaza casatoria barbat-femeie. Un exemplu de acest fel s-a produs recent in Massachusetts. Un alt tip de cenzura practicat de Google este discriminarea in tarifele impuse pentru reclame. Spre deosebire de alte grupuri, bisericle, grupurile pro-viata sau organizatiile care critica homosexualitatea nu beneficiaza de reduceri de tarife. In China, Google s-a dovedit a fi un pilon de incredere al cenzurii oficiale comuniste chineze. De necrezut, in cadrul unor audieri recente in congresul american, Google si-a aparat practicile de cenzura afirmind ca “Google respinge valorile Iudeo-Crestine.” Google deasemenea respinge reclamele pro-viata care afirma ca “avortul este omucidere.” 
 
 
*          Nici Facebook nu se lasa mai prejos. Facebook a facut un parteneriat cu activisti homosexuali pentru blocarea afisarii de materiale cu continut “anti-homosexual.” Facebook promoveaza homosexualitatea si afisaza programe speciale de autoconstientizare  in homosexualitate. Facebook desemenea restrictioneaza mesajele anti-avort. La fel, MySpace interzice publicarea de materiale “homofobe.” Facebook are 500 de milioane de clienti rezultind intr-o interconectie de comunicatii mai mare decit cea mai mare companie telefonica din lume. 
 
 
*          Impreuna, platformele de medie sociala interzic afisarea materialelor care ar putea fi interpretate ca “hate speech” (adica “incitare la ura”), ori “ofensive sau inflamatorii.” In aceasta categorie intra in primul rind  materialele crestine care dezaproba manifestarile pacatoase. Este de remarcat, insa, ca de-a lungul anilor Tribunalul Suprem SUA a mentinut o pozitie consistenta,  invalidind legile care restring libertatea cuvintului din aceste motive. 
 
 
*          Apple si Comcast deasemenea cenzureaza materiale pe care le evalueaza ca fiind “incorecte” sau nu in intregime “adevarate.” In ambele cazuri Apple si Comcast se erijaza in arbitri unici care determina in mod unilateral ce constituie un material “incorrect” sau nu in intregime “adevarat.” Un exemplu incredibil este blocarea de catre Comcast a accesului publicului la versiunea engleza a Bibliei online, cunoscuta King James Bible. 
*          Singura exceptie notabila de la aceste norme este Twitter. Twitter a adoptat standarde de afisare identice cu cele stabilite de Tribunalul Suprem SUA privind libertatea de exprimare. 
 
Crestinii si NRB insa nu sunt singurii care atrag atentia asupra cenzurii impuse de media sociala. Chiar si bine-cunoscuta organizatia seculara si anticrestina americana American Civil Liberties Union a emis un raport similar in care exprima ingrijorari similare in Octombrie 2010 (“Network Neutrality 101 – Why the Government Must Act to Preserve the Free and Open Internet.”) http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1674350&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.aclu.org%2Ffree-speech-technology-and-liberty%2Fnetwork-neutrality-101-why-government-must-act-preserve-free-and- New York Times a facut la fel acum citeva luni. 
 
 
Cine e in spatele acestor campanii de cenzura? 
 
 
In majoritatea cazurilor homosexualii si miscarile pro-homosexuale. Apple a dezactivat aplicatia lui Manhattan Declaration dupa ce organizatia pro-homosexuala Change.org a strins 7.000 de semnaturi impotriva Declaratiei. Apple a facut la fel dupa ce aceasi organizatie a strins online peste 150.000 de semnaturi impotriva lui Exodus International. Petitiile sunt insotite de amentati din partea grupurilor pro-homosexuale ca vor boicota Apple ori alte platforme de medie sociala daca nu restring mesajele cu continut crestin din aplicatiile lor. La zi, Apple are peste 425.000 de aplicatii, din care pina acuma a blocat doar doua – ambele crestine. Un exemplu similar s-a petrecut in California unde reteaua de hoteluri Hyatt a fost boicotata de homosexuali pentru ca proprietarul companiei a sprijinit financiar referendul constitutional californian din 2008 care a interzis casatoriile homosexuale in California. Asta a costat pe Hyatt 7 milioane de dolari. Exemple de genul acesta sunt foarte multe, iar pe unele dintre ele le mentionam periodic in Buletinul Informativ AFR care apare Martia. Ultimul exemplu de acest fel este PayPal. Din fericire PayPal nu a cedat presiunii homosexualilor. 
 
 
Intoleranta fata de crestini 
 
 
Pe de alta parte exista exemple multiple de intoleranta fata de crestini promovata in media sociala. Media sociala afisaza materiale anti-crestine fara sa le cenzureze. De exemplu, in 2005 Harper’s Magazine, una din cele mai prestigioase publicatii americane, a publicat un atac fara precedent impotriva crestinilor in care ii compara cu Hitler. Iar in 2010 un comentator politic american s-a referit la populatia mexicana a Americii ca fiind niste drogati, prostituati si traficanti in persoane si sclavi. Fara a i se reprosa nimic. 
 
 
A MURIT STEVE JOBS 
 
 
Tocmai cind ne pregateam sa lansam editia de astazi am aflat ca Steve Jobs, fostul sef al lui Apple, a murit la 56 de ani de cancer pancreatic. http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1674350&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fnews.yahoo.com%2Fsteve-jobs-dies–apple-chief-created-personal-computer–ipad–ipod–iphone.html El a decis, sub presiune, acum un an, eliminarea aplicatiei Declaratiei de la Manhattan. Petitia a zeci de mii de crestini pentru reactivarea aplicatiei l-a lasat rece. Dumnezeu sa aibe mila de el.  
 
 
SEMNATI DECLARATIA DE LA TIMISOARA!
http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1674350&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.alianta-familiilor.ro%2Fdecl_timisoara.php    
 
Iata ca, asa cum tocmai ati citit, celor care nu agreeaza cu valorile crestine nu le este rusine sa o spuna pe fata. Sa initieze si sa semneze petitii si apoi sa le foloseasca pentru a-si promova interesele si obiectivele. Dar noi? Haideti sa facem si noi la fel. Haideti sa dam cit mai multe semnaturi pentru Declaratia de la Timisoara. Cu ajutorul d-tra am ajuns la 7.350 de semnaturi, dar dupa cum stiti, tinta este de 7.500. Mai avem doar putin, dar trebuie sa terminam lucrarea de care ne-am apucat. Va rugam deci continuati sa semnati si sa dati mai departe Declaratia la cit mai multi sa o semneze. Ce ne impiedeca sa ajumgem la chiar 10.000 de semnaturi? Stim ca se poate.    
 
 
Semnarea Declaratiei se face in doua etape. Bifati linkul si semnati Declaratia. http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php  Dupa aceea veti primi un mesaj care va va cere sa confirmati semnatura apasind pe un link de confirmare. Fara confirmarea semnaturii, numele si semnatura d-tra nu vor apare in lista semnatarilor. Linkul de confirmare a semnaturii apare in limba englaza cu urmatorul text: “Thanks for filling out our petition, you’re almost done! Please confirm your signature by clicking on the link below:” (Adica: “Multumim pentru ca ati completat formularul petitiei. Semnarea petitiei e aproape gata. Va rugam confirmati-va semnatura apasind pe linkul de mai jos.”)     
 
 
Declaratia accepta doar o singura semnatura pe adresa electronica. Ca atare, sugeram ca in situatiile unde doua persoane folosesc aceasi adresa electronica, de exemplu sotul si sotia, semnatura sa fie data in numele ambilor soti, de exemplu “Ioan si Maria Ionescu.”    
 
 
Rugaminte: Va rugam semnati Declaratia cu numele intreg nu doar cu initiale. Va multumim.  
 
 
Rugaminte: Va rugam postati si publicati acest apel peste tot. Va multumim. 
 
 
BUCURIA UNEI FAMILII 
 
 
Material tradus si adaptat de dl Bogdan Mateciuc, Director Executive AFR, după materialul original a lui Ron Fraser http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1674350&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.alianta-familiilor.ro%2Fbucurie.html 
 
 
Nepotul meu cel mai mare, David, a făcut 21 de ani în aceeaşi lună când eu am făcut 70. Am păşit peste aceste praguri la distanţă de câteva săptămâni unul de altul, lucru care m-a făcut să mă gândesc la bucuria de-a avea o familie. Îmi amintesc când îi ascultam bătăile inimii cu puţin timp înainte de naştere. Eu eram la telefon în Australia, iar soţia mea era în emisfera cealaltă, în California, ţinând receptorul la capătul stetoscopului care asculta bătăile inimii bebeluşului prin burta mamei. Am stat la telefon până am auzit primul lui plânset la naştere. M-a costat ceva bani convorbirea aceea telefonică, dar a meritat şi cel din urmă bănuţ. 
 
 
Acum băiatul are aproape 2 metri şi e în ultimul an la colegiu. Au urmat alţi şapte nepoţi din căsătoriile celor trei copii ai mei. A fost o încântare să îi văd crescând către vârsta la care pot lua decizii conforme cu voia lui Dumnezeu. Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat în viaţa alături de soţia mea a fost învăţătura creştină despre căsătorie şi familie. Aceasta ne-a permis să avem o bază solidă pentru o căsnicie frumoasă şi pentru creşterea copiilor noştri în lumina credinţei. Acum ne bucurăm să vedem că şi copiii noştri îi învaţă pe ai lor aceleaşi lucruri. 
 
 
Dacă ar fi să mă laud cu copiii mei şi cu nepoţii mei, m-aş lăuda că Dumnezeu ne-a deschis mintea mie şi soţiei mele ca să vedem natura, motivele şi rostul căsătoriei şi al relaţiilor de familie. Dacă nu am fi primit acea binecuvântare, cine ştie în ce situaţie s-ar fi găsit astăzi familia noastră! Din motive de El ştiute, Dumnezeu ne-a arătat adevărul Lui iar noi ne-am străduit, cu căderi şi ridicări, cu încercări şi izbânzi, cu persecuţii ocazionale şi îndreptări necesare, să trăim potrivit cu învăţătura lui timp de aproape jumătate de secol. În tot acest timp, pot spune, bucuria familiei le-a depăşit pe toate celelalte pe care le-am avut în viaţă. 
 
 
Privind lucrurile în perspectivă, bucuria este cu atât mai mare cu cât, privind la începuturi, aveam mici şanse să reuşesc în acest domeniu. Bunicul din partea tatălui a fost omorât de tovărăşii lui de lucru pentru că a refuzat să participe la o grevă, când tatăl meu avea 13 ani. Era în vremea marii crize economice dintre cele două războaie. Tata a trebuit să abandoneze şcoala la acea vârstă pentru a merge să muncească într-o fabrică de lactate în Sydney, pentru a-şi întreţine sora şi mama pentru că rămăseseră săraci lipiţi pământului, dacă nu punem la socoteală casa. În anul în care m-am născut eu, tata a plecat la război în Pacific, luptând în spatele unei mitraliere într-una dintre cele mai aprige lupte împotriva japonezilor, bătălia de la Kokoda Trail din Noua Guinee. Din fericire, s-a întors teafăr şi s-a putut reangaja la patronul anterior. Cinci ani mai târziu însă a fost omorât într-un accident de maşină, când un şofer beat de camion a intrat în căruţa cu care el distribuia lapte. Aveam 10 ani atunci.  
 
 
Mama, de două ori văduvă, a rămas cu mine şi cu cele două surori ale mele să ne crească. Primul ei soţ murise de peritonită când ea era însărcinată cu primul copil. După pierderea celui de-al doilea soţ, a devenit instabilă emoţional. A continuat însă să ni-l prezinte pe tata ca pe un erou. Nu s-a mai recăsătorit. Avusese o relaţie de iubire adevărată cu soţul ei. La procesul şoferului cel beat, când curtea stabilea despăgubirile pentru mama pentru moartea soţului ei, avocatul nostru a contestat ceea ce el considera că e o sumă prea mică pentru educaţia şi creşterea mea. Avocatul apărării a obiectat la orice încercare de creştere a valorii despăgubirii.
 
 
Judecătorul a fost de acord cu avocatul apărării, spunând că având în vedere situaţia socio-economică a lui tata şi viitorul pe care l-ar fi oferit copiilor lui dacă ar fi trăit, suma era potrivită. Şi-a completat opinia cu afirmaţia „La urma urmei, ce poate să iasă din fiul unui lăptar?” 
 
 
Nivelul despăgubirii a fost cel minim. Însă acele cuvinte ale judecătorului, pe care mi le-a redat mama, au intrat adânc în mintea mea de copil. De atunci încoace, am fost hotărât să arăt lumii ce poate să facă „fiul unui lăptar”. Dumnezeu vorbeşte despre o înviere a morţilor, când toţi cei ce au trăit odată vor reveni la o viaţă aşa cum a vrut Dumnezeu de la început (Apocalipsa 20:12). Probabil că mă voi întâlni cu acel judecător australian şi îi voi spune despre Dumnezeu meu care m-a învăţat despre căsătorie şi familie. Despre cum să ai o căsnicie bună şi cum să formezi o a doua generaţie pentru a o forma pe a treia, despre cum poţi să le descătuşezi incredibilul potenţial uman pentru a avea succes în viaţă. I-aş spune despre Dumnezeul care îi dă fiecărui om născut din femeie – fie el muncitor, fiul de lăptar sau judecător la Curtea Supremă – ocazia de a se folosi de incredibilul potenţial uman şi de a trăi o viaţă cu Dumnezeu.
 
 
SIMPOZION DESPRE FAMILIE LA CLUJ 
 
 
Va recomandam tuturor sa participati la simpozionul international “Familia şi binele comun” care se va tine la Cluj pe 14 si 15 octombrie 2011 incepind de la ora 9. Locul de desfasurare este: Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj – Aula Magna. La simpozion vor participa conferentiari prestigiosi din Romania, Italia, Ungaria, Franta, Austria. Printre ei vor fi si personalitati proeminente ale cultelor religioase din Romania, iar conferinta in sine se incadreaza in evenimentul “Casatoria si Botezul 2011” lansat de Biserica Ortodoxa Romana si a evenimentului “Familia 2011” lansat de Biserica Romana-Catolica din Romania. Cei interesati in mai multe detalii sunt rugati sa o contecteze pe d-na Oana Gotia la gotia@istitutogp2.it.   
 
 
 
Alianta Familiilor din Romania

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up