LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Memorialul curajului românesc în Cehia

Share

Biserica românească ridicată de Patriarhia Română în oraşul ceh Most, în cinstea celor peste 60.000 de ostaşi români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de invazia nazistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost sfinţită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei şi Slovaciei.

0000000bg

Evenimentul a adunat, în jurul noii biserici, pe românii stabiliţi în diferite părţi ale Cehiei, dar şi locuitori ai oraşului Most, care au primit acest moment cu bucurie, percepându-l ca pe o reparaţie morală mult-aşteptată pentru lăcaşurile de cult dărâmate cu sălbăticie în timpul regimului comunist. Potrivit mărturiilor localnicilor, biserica românească de aici va umple acest gol din sufletul lor, care au trăit timp de mulţi ani suferinţa de a nu avea nici un lăcaş de rugăciune în zonă. Singura biserică salvată din calea buldozerelor comuniste, datorită importanţei şi vechimii sale istorice, a rămas din păcate cu statut doar de monument istoric, destinat turiştilor.

 

La finalul Sfintei Liturghii a urmat slujba de sfinţire a troiţei închinate eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei de sub ocupaţia nazistă. Lista cu numele acestora semnată de Întâistătătorii celor două Biserici a fost introdusă într-un tub metalic, ce a fost aşezat în soclul troiţei. Oficialităţile prezente au depus coroane de flori, în acordurile imnului „Pui de lei”. Tot în memoria eroilor noştri, eleva Cătălina Alexa a recitat o poezie scrisă de un soldat român de pe frontul de luptă adresată mamei şi iubitei sale. Sărbătoarea s-a încheiat cu rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită în limba cehă de Preafericitul Krystoph.

 

Biserica va funcţiona ca aşezământ monahal şi va fi destinată comunităţii de credincioşi ortodocşi români, prezenţi într-un număr destul de însemnat în această ţară. Slujbele în limba română vor fi săvârşite în această biserică de către părintele Cristian Popescu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up