LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Cazul Brancoveni – o alegere in duhul Sfintilor Parinti?

Share

Este trist ce s-a intamplat la manastirea Brancoveni. Primii care au facut valva despre acest subiect au fost stilistii, nu cei de la Slatioara ci cei din cercul de prieteni al lui Danion Vasile. Anul trecut Danion mi-a facut propunerea sa trec la ROCOR deoarece „ierarhul Sofronie de la Oradea a cazut in erezie”. Firesc, nu sunt de acord cu abaterile canonice ale ierarhului meu dar asta nu inseamna ca trebuie sa parasesc Biserica in care am fost botezat atata timp cat ea e recunoscuta de celelalte Biserici Ortodoxe canonice din lume. Banuiesc ca acelasi lucru s-ar fi petrecut si in cazul de fata.

In marturisirea de credinta a parintelui Nichita am vazut expresii folosite de Danion Vasile cum ar fi „Biserica Oficiala”. A apara Biserica si dreapta credinta nu o poti face din afara ei, parasind-o. Nu ierarhii sunt Biserica ci intreaga comunitate de credinciosi. Din pacate, am ajuns sa facem un lucru pe care nu dorim sa il facem, sa luam apararea unor episcopi care au abateri. Aceasta datorita atitudinii exagerate si lipsite de discernamant a unora care mereu se folosesc de „pacatele” episcopilor pentru a lovi in Biserica. Sunt multi preoti din Romania care au avut de suferit din partea ierarhilor lor din cauza marturisirii lor antiecumeniste dar totusi nu si-au parasit Biserica. Deocamdata in Biserica noastra asa cum e ea, cu ierarhii ei buni sau rai, lucreaza Harul prin ierurgii si Sfintele Taine.

Textul din introducere, in marturisirea de credinta a parintelui Nichita, ne pune pe ganduri: „Aducem la cunoștință episcopilor, clericilor, monahilor, monahiilor, tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești și întregului popor român, ca mângâiere și întărire întru adevărul lui Hristos, că noi am încetat orice comuniune euharistică și de rugăciune cu Patriarhia Română. Nu am ajuns să luăm această decizie în grabă sau fără discernământ. Cu profundă durere sufletească, fiind deplin conștienți de situația prezentă a Patriarhie Române (B.O.R.), precum și a tuturor Patriarhiilor oficiale aflate în comuniune unele cu altele care sunt împreună-mădulare ale organismului paraeclesiastic eretic C.M.B. (Consiliul Mondial al Bisericilor), conștiința noastră ortodoxă nu ne mai îngăduie să rămânem în comuniune cu voi.”

Se vede clar ca se adreseaza nu ierarhului locului ci intregii comunitati ortodoxe din Romania. Seamana mai mult a manipulare cu tenta stilista. Acesti ierarhi care se cred mai infailibili ca episcopul Romei nu au un duh ortodox atata timp cat se folosesc de zelul unor clerici si credinciosi pentru a-si atrage adepti.

Nu cred ca pr Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu, Rafaiel Noica, Proclu, Iacob de la Putna, Simeon de la Sihastria etc. sunt de acord cu aceasta decizie. Cu siguranta nici pr Cleopa Ilie, Arsenie Boca, Nicodim Mandita, Nicodim de la Tarcau, Dumitru Staniloae, Lavrentie de la Frasinei, Paisie Olaru si multi altii vii sau adormiti nu ar fi procedat la fel in astfel de situatii. Mai degraba am putea spune ca Parintele Nichita e victima a schismaticilor ce se pretind a fi din ROCOR. Biserica Greciei nu e pe stil Vechi. Parintele Nichita a fost ucenicul parintelui Visarion de la Clocociov. Cu siguranta ca parintele Visarion nu ar fi fost de acord cu acest gest.

Sunt de acord cu ce spun cei de la ASTRADROM. Parintele Nichita nu trebuie condamnat. Sunt sigur ca dupa ce lucrurile se vor linisti isi va da seama ca trebuie sa se intoarca in Biserica in care a fost botezat si care i-a dat harul preotiei. Si, nici nu trebuie sa dam curs dorintei unora de a face scandal pe aceasta tema.

ierom. Eftimie Mitra,

Schitul Ortodox Huta, jud. Bihor

1 Comment

  1. Mihael Marius 6 decembrie 2016

    „Sunt multi preoti din Romania care au avut de suferit din partea ierarhilor lor din cauza marturisirii lor antiecumeniste ” … puteti detalia ? 🙂

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up