LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Ce învățăm în Biserică?

Share
În Biserică, nu învățăm cum să cucerim lumea. În Biserică, învățăm să murim creștinește. Multora nu convine acest mesaj dar nimeni nu le impune nimic și nu e cazul să o facă. Evanghelia e șocantă pentru bogați, pentru multe alte categorii, dar e și balsam – singurul – pentru cei excluși. Pentru cei care știu că au pierdut totul aici, dar vor câștiga totul dincolo.
În Biserică, învățăm să ne gândim mai mult la Iisus Hristos răstignit și înviat, decât la orice altceva (succes, frică, accesorii, confuzii). În Biserică, învățăm să ne lăudăm doar cu Dumnezeu, nu cu ceea ce am acumulat (aur, diplome, faimă). În Biserică, învățăm să nu fim captivi iluziei materialiste și să nu cădem în pesimism.
În Biserică, învățăm să nu judecăm, ci să înțelegem. Să iertăm, nu să fim violenți. Să prețuim fericirea veșnică mai mult decât orice. Să iubim, să iubim, să iubim. În Biserică, învățăm să prețuim adevăratul sens al vieții. În Biserică, învățăm să trăim pentru Dumnezeu. Să nu plecăm după fenta diavolului.
În Biserică, învățăm să avem speranță în mijlocul haosului. Să nu confundăm eroarea cu adevărul.
***
În Biserică nu învățăm doar să căutăm semnele prezenței lui Dumnezeu în lume, ci să devenim noi acele semne. În Biserică, primim și oferim mângâiere și speranță. Nu învățăm să întoarcem iscoditor lucrurile pe toate părțile, ci să urmăm învățătura salvatoare.
Sfântul Ioan din Kronstadt clarifică lucruri importante:
1. Să citim viețile sfinților, ca să vedem cât de frumoase sunt sufletele lor!
2. Nu noi ne-am apropiat de Împărăția Cerurilor, ci Împărăția Cerurilor s-a apropiat de noi.
3. Biserica este cea mai sfântă instituție din univers.
4. Euharistia distruge continuu lucrarea diavolului.
5. Lucrarea mântuirii este realizată de Hristos pentru toți, dar este neînsușită de toți.
6. Problema este evidentă: Ni s-a răcit evlavia față de Cer.
7. Omul are nevoie în permanență de un Mântuitor.
În Biserică, învățăm cum să devenim parte din Marea Familie a lui Dumnezeu. Cum să nu ni se lenevească gândirea. Cum să nu participăm la nici un bâlci al deșertăciunilor. Cum să evităm adicțiile care nu duc nicăieri. Cum să nu ne lăsăm păcăliți de fantasme. Cum să nu uităm Cine a aprins un felinar atunci când orbecăiam în întuneric.
Când spunem „da” lui Dumnezeu, spunem „nu” tuturor demonilor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up