LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Invitati la o ruda spirituala

Share

Suntem fiii Adevarului: departam minciuna, clevetirea si calomnia. Ne stapanim pornirea spre manie, inainte sa devina o greseala impotriva dragostei fata de aproapele. Nu cedam teren diavolului: prin ura, vrea sa intre in inima noastra! Vom trai in iubire, fugind de lacomie si de egoism. Nu uitam: „Ispita nu vine la intamplare, ci dupa pofta noastra!” (Pr. Arsenie Boca) Sa nu smintim: Cum sa se dea jos Hristos de pe Cruce, cand El pentru Cruce a venit? Amintindu-ne de suferintele din inchisorile comuniste, nu ne mai sta mintea la pacat: Dimitrie Dudko, roaga-te pentru noi! Suntem plini de speranta: prin liturghie, Hristos se prelungeste peste veacuri. Pe tot parcursul vietii, sa nu ne lipseasca Hristos!

Vom lua decizii pentru Viitor: alaturi de Mire sa fim mereu! Avem acum ocazia sa aplicam caritatea: de ce ramanem egoisti? Maine, 6 decembrie, suntem invitati la o ruda spirituala: nu vom lipsi de la Ospatul sfinteniei, ci ne vom ruga sfantului Nicolae al Mirei pentru despatimire. Vom fi cumpatati, pentru a nu agrava sanatatea sufletului. Atmosfera sarbatorii: „Da-mi, Doamne, bucuria mantuirii Tale!” (Psalmul 50, 13) Tinta este Imparatia unde Mirele Hristos sta pe tron. Sfintii sunt rudele noastre intelepte, aliatii ce ne elibereaza din lagar, prietenii ce ne duc pe targa in fata Doctorului.

Conditia pentru ca „mersul la rude” sa se finalizeze fericit este smerenia. „In momentul in care te afirmi cu smerenia, sigur nu o ai” (Pr. Teofil Paraian): mandria ne inchide Cerul. Mai mult: unde e sinceritate, acolo e si darul lui Dumnezeu. Numai credinta e despovaratoare: pe caile dragostei, ascultarea devine aderare. „Imnele Raiului”, rugaciunea noastra de dimineata: „Binecuvantat Cel care prin cheile Sale ne-a deschis Gradina Vietii! Binecuvantat Cel care l-a inaltat pe Adam si l-a facut sa se intoarca in Rai! Da-ne harul sa intampinam Imparatia Ta cu strigate: Osana!”

 

pr. Marius Matei

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *