LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Primeste cununile lor in Imparatie

Share

Cununie religioasa. Cerul primeste cununile mirilor in Imparatie. Cerul ii pazeste pe miri curati, fara prihana si neasupriti. Ce frumos ceremonial, bogat in semnificatii… Cine primeste cununa: imparatii si invingatorii in razboaie, adica cei care s-au remarcat printr-o anumita vrednicie. Mirii vor purta nevazut toata viata cunununile lor, traind in iubire.

Dupa Nunta, crestinii nu uita de binefacerile Tainei. Sunt credinciosi, nu doar religiosi. Sunt uniti dupa modelul Hristos – Biserica. Nu vor zice duhovnicului care le vorbeste despre Inviere: „Te vom asculta despre asta alta data”. Si pastreaza mereu aprinsa candela de la icoana protectorului lor sfant. Nici nu vor discuta posibilitatea unui avort.

Mirii crestini vor participa cel putin duminical la scoala mantuirii, la celebrarea Euharistiei. Vor sustine opera diaconala din parohia lor. Vor participa la serile duhovnicesti, pentru a-si potoli setea dupa cuvinte de folos si prezente harismatice. Mirii vor ingreuna cutia milei, spre bucuria fratilor mai mici ai lui Hristos. Poate chiar vor adopta un copil.

Daca sunt crestini, nu au alt gand decat pentru a lucra pentru mantuirea sufleteasca a lor. Vor fi pilda copiilor lor in cuvant, in purtare, in iubire, in duh, in credinta, in curatie; se vor indeletnici cu citirea, indemnul, invatarea. Nu vor dori saci de bani, ci sporirea credintei, pentru mostenirea garsonierei de pe pajistea raiului. Nu isi vor intoarce privirile spre desacralizare.

Conceptia autonoma a lumii, care se grabeste sa elibereze certificat de deces pe numele divinitatii, este straina familiei ortodoxe. Pentru miri, Hristos este si ramane tinta si masura tuturor lucrurilor. Sufletele lor nu se vor desparti de Neatins. Nu se vor orienta spre neopaganism, nici nu isi vor face propria religie inventata. Nu se vor scufunda in indiferentism. Mirii se vor ruga pentru sfintirea casei lor si binecuvantarea pruncilor.

Se vor lauda mirii in suferintele lor, statornici in rabdare, neclintiti in incercare, sporiti in nadejde, plini de iubirea Christului rastignit si inviat. Familia lor este o marturie a Crucii.

Marius Matei

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up