LOADING

Type to search

Editoriale

Rescript 8

Share

Într-un orășel norvegian dintr-o insulă din Oceanul Arctic este interzis să mori. Având o climă polară, munți și case foarte colorate, Longyearbyen e o localitate atipică din nordul îndepărtat.

Longyearbyen 1896

În acest oraș ți-e interzis să mori, deoarece corpurile nu se pot descompune din cauza temperaturilor extreme și a solului înghețat permanent. Autoritățile se tem că virușii se pot răspândi prin cadavre înghețate de oameni care mor din cauza diferitor boli. Bolnavii în fază terminală sunt trimiși sistematic la mii de kilometri distanță, pe continent, la Oslo, unde își pot trăi ultimele zile. Și când te gândești ce mulți oameni (de pe alte insule, e drept) se plâng că li se interzice să trăiască. Și El zice că e interzis să mai mori. De vreme ce El a biruit moartea, e absurd să nu alegi viața. Ai murit la botez și ești deja renăscut, nu mai muri o dată!

Doar viața contează. Moartea e absurdă, chiar dacă anonimă. Pentru toți, celebritatea a fost inutilă când au murit. Un cântăreț a murit electrocutat, în timp ce încerca să schimbe un bec în cada plină cu ap. Un chitarist a murit pe scenă, electrocutat de microfonul la care cânta. Un dramaturg a fost găsit mort în camera de hotel, după ce s-a înecat cu un dop de sticlă. Un tânăr sub 30 de ani a murit subit, după ce jucase Starcraft  timp de aproximativ 50 de ore consecutiv. Un om a murit înecat în piscină,  la o petrecere la care erau prezenți 200 de salvamari, care sărbătoreau încheierea sezonului fără nici un deces.

Dacă o șosetă este ruptă, perechea ei devine inutilă…

Ceea ce admirăm cel mai mult ne și sperie cel mai mult.

Paul Gascoigne, legendar fotbalist, remarcă cu realism că rețelele sociale sunt pline de luptători din tastatură, care împrăștie multă ură. Atrage atenția unui pericol imens, de care puțini sunt conștienți: schimbarea mentalității prin tehnici perfide. Toată lupta devine virtuală. La fel și izbânda, o iluzie. Am văzut Westworld: nivelul periculos a fost atins. Nu înțeleg de ce s-ar împăca oricine cu mizeria și nu ar încerca să scape. Dincolo de conveniențele sociale, există ceva profund în fiecare. Greșelile se trag din proasta înțelegere a noțiunilor elementare. Doar remedierea lor duce la marele pas către fericire. E interzis să mergi în iad?!

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *