LOADING

Type to search

Ajutor!

Share

Cât a ajutat Cuvioasa Parascheva poporul român…! Câte lacrimi i-au curs pe veştmânt, câte mângâieri i s-au prelins pe raclă, de câte atingeri disperate a avut parte, de câte sărutări pe icoană, de câte acastiste, de câte metanii, de câte rugăciuni, de câte privegheri! Pelerini, simplii închinători, trecători chiar – cu toţii au fost mângâiaţi de „ocrotitoarea Moldovei”, de maica noastră bună. Urmele trecerii ei prin Balcanii ortodocşi, înainte de a se stabili definitiv la Iaşi, se regăsesc şi în oraşul dunărean Vidin. Acolo, în Bulgaria, măicuţa noastră are un locaş de închinare, ridicat în timpul ocupaţiei turceşti, cu multă zbatere. Ctitor a fost chiar marele nostru voievod, Matei Basarab (după unii, a donat „doar” pictura). Vedeţi câte legături stabileşte Cuvioasa între oameni, între popoare, între epoci chiar?
Ei bine, bisericuţa dintre blocurile comuniste, construite de jur-împrejur pe vremea lui Todor Jivkov, suferă cumplit. Suferă de abandon, de nepăsare, de sărăcie cruntă. Or, noi ştim că Sfânta Cuvioasă Parascheva ajută, hrăneşte, mângâie, vindecă. Deci, cum îi răsplătim noi ajutorul? Lăsând ruina să cucerească locaşul? Lăsând mucegaiul să se înstăpânească, lăsând păianjenul să-şi lucreze tacticos pânza? Nu cred că avem inima asta! Prieteni, nu cred că nu putem aduna 2.500 EURO (cam 10.000 lei), atât cât costă reparaţia acoperişului?! Noi, credincioşii români, care ne-am închinat cu milioanele la Iaşi, la racla Cuvioasei maicii noastre Parascheva, nu cred că nu putem strânge această sumă. Este puţin, este meschin faţă de ajutorul primit de la Cuvioasa, dar este în acelaşi timp mult, foarte mult pentru locuitorii Vidinului, sărăcit de vremurile din urmă.
Apelul nostru se face chiar în luna în care este prăznuită Cuvioasa şi sperăm ca până la sfărşitul lui octombrie să avem strânsă suma. 1 EURO dăruit de fiecare din noi chiar nu e mult! Şi nu mai suntem 2-3000 de creştini în toată România asta?