LOADING

Type to search

Sinaxar

Sfântul Ierarh Iachint de Vicina – primul mitropolit al Țării Românești | 28 octombrie

Share

Viața Sfântului Iachint de Vicina

Sfântul Iachint de Vicina este prăznuit pe 28 octombrie. Propunerea de canonizare a Sfântului Iachint a fost înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, de Mitropolia Munteniei și Dobrogei, pe data de 19 iunie 2008. În ședința Sfântului Sinod din 8 iulie 2008 s-a făcut canonizarea sa, iar proclamarea solemnă a sfințeniei sale a avut loc pe 26 octombrie 2008. Sfântul Iachint de Vicina este trecut în calendar cu cruce neagra, ca sfânt cu polieleu.

Sfântul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei, prăznuit pe 28 octombrie,  primul mitropolit al Tarii Românești. Înainte de Iachint, scaunul mitropolitan al cetății fusese ocupat de personalități de seama, al căror nume îl cunoaștem parțial: Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) și Kiril (menționat în anii 1347-1348). Potrivit cercetătorilor, fosta Vicina este așezarea Isaccea, din județul Tulcea. Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdicție bizantina. Nu cunoaștem data când Sfântul Iachint părăsește scaunul mitropolitan de la Vicina. Însă, dupa mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, în mai 1359, Iachint al Vicinei este recunoscut ca mitropolit al Tarii Romanești și este prăznuit pe 28 octombrie.

El a organizat viata bisericeasca din Tara Românească – a zidit biserici, a hirotonit preoți, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana sa organizeze viața din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos și a purtat de grija și romanilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari și persoane hirotonite.

Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veșnice în anul 1372. A fost îngropat lângă biserica mitropolitana de la Argeș.

28 octombrie

Troparul Sfântului Ierarh Iachint

Vrednic urmator al ierarhilor dobrogeni si intaiule intre mitropolitii Tarii Romanesti, Sfinte Ierarhe Iachint, te-ai aratat marturisitor al dreptei credinte, lucrator al virtutilor si rugator pentru sufletele noastre.

Alții Sfinți pomeniți astăzi

– Sfântului Iov de la Poceaev;

– Sfinților Mucenici Terentie, soția sa, Neonila, cu fiii lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie și Evnichi;

– Sfântului Cuvios Ștefan Savaitul;

– Sfinților Mucenici African, Terentie, Maxim, Pompie și alți treizeci si sase;

– Sfântului Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei, și Melhion, dascălul și preotul Antiohiei;

– Sfântului Mucenic Chiriac; a Anei, mama Sfântului Chiriac;

– Sfintei Fevronia, fiica împăratului Heraclie;

– Sfântului Cuvios Atanasie, patriarhul Constantinopolului;

– Sfântului Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos;

Sfinți pomeniți mâine

Facem pomenirea Sfintei Mare Mucenițe Anastasia Romana.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *