LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Episcopul Macarie Drăgoi a săvârșit slujba adopției a doi copilași

Share

În biserica românească din Oslo, Episcopul Macarie Drăgoi a săvârșit slujba adopției a doi copilași în familia unor medici români și a consolat îndurerata familie Nan.

Credincioșii români din capitala Norvegiei s-au rugat duminică, 17 aprilie 2016, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord. În zilele trecute, ierarhul i-a spovedit și îndrumat duhovnicește, iar astăzi i-a împărtășit în biserica românească din Oslo, alături de copilașii care au primit din mâna păstorului lor mai multe daruri, ca prelungire a Darului Euharistic oferit de Biserică. Cântarea de la strană a fost înfrumusețată de câteva imne, specifice Postului Mare, interpretate de tenorul Gabriel Bârjovanu, solist la Opera Regală din Oslo.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Macarie a botezat și a săvârșit rânduiala înfierii pentru doi copii chilieni, Bryan și Antonela, adoptați de o familie de medici români.


phoca_thumb_l_DSC_0929Episcopul Macarie a precizat: „
Ne-a învrednicit Preamilostivul Dumnezeu să săvârșim Taina Sfântului Botez și slujba înfierii pentru acești doi minunați copilași, care începând de astăzi au devenit membrii în familia noastră creștină, atât în familia mare, în familia de familii a comunității euharistice, cât și în familia mică a acestor inimoși și credincioși medici, care de multă vreme și-au dorit să adopte doi copilași. Preamilostivul Dumnezeu nu le-a dăruit copii naturali, însă astăzi le-a dăruit acești minunați copii, care au devenit atât frații, cât și copiii noștri în comunitatea euharistică. M-a impresionat întrebarea pe care mi-a pus-o astăzi un copilaș, după slujba adopției: Preasfințite, acești copilași au devenit copiii dumneavoastră? Da, au devenit copiii mei duhovnicești, alături de voi care sunteți copiii și frații încredințați mie de Preamilostivul Dumnezeu, ca să vă slujesc și să vă sfințesc, cu timp și fără timp. Mă bucur că împreună cu noi se află și familia Nan, pe care am încurajat-o și astăzi, prin cuvânt și prin rugăciune, nădăjduind că atât dumnealor cât și ceilalți părinți îndurerați din Norvegia își vor recupera copilașii. Rugăciunile noastre, mai cu seamă, în această perioadă a Postului Mare, îi însoțesc pe toți cei aflați în suferință, nădăjduind că organismele abilitate vor soluționa aceste cazuri, astfel încât familiile să fie reîntregite.

Deși se află de numai șase luni în familia medicilor Dana și Ioan Cernucan, Bryan și Antonela vorbesc românește și au învățat deja câteva rugăciuni în limba română:

Dana Cernucan: Ne bucurăm că astăzi, cu prilejul slujbei oficiate de Episcopul Macarie al Europei de Nord, copiii noștri Antonela și Bryan, care sunt adoptați din Chile de șase luni, au devenit cu adevărat copiii noștri, în urma acestei sfinte slujbe a adopției. În tot timpul petrecut împreună deja am început să ne înțelegem nu numai în spaniolă dar și în românește. Suntem enorm de fericiți și de bucuroși. Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor celor care ne-au sprijinit și au fost alături de noi și ne vor fi alături în continuare.

phoca_thumb_l_DSC_0858La slujbă au fost prezenți și Dumitru și Mihaela Nan, părinții care au fost despărțiți de cei doi copii prin decizia autorităților norvegiene. Ei au parcurs două mii de kilometrii din orășelul lor până la Oslo, pentru a se ruga cu ceilalți credincioși români ca cei doi copii ai lor să se întoarcă în familie.

Dumitru Nan: Ne aflăm la Sfânta Liturghie pentru a ne ruga pentru copiii noștri. Eu cred că e singura modalitate pentru a reveni copiii în familia noastră.

Mihaela Nan: Vreau să le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de noi și în primul rând alături de copiii care sunt în acest moment luați de cei de la Protecția Copilului din Norvegia. Vreau să mulțumesc Preasfințitului Părinte Episcop Macarie pentru faptul că este alături de noi în aceste momente și împreună cu el tuturor celor care sunt alături de noi, să putem să ne recuperăm copiii.

Cu prilejul slujirii arhierești la Oslo a fost lansat un program filantropic destinat familiilor defavorizate din țară. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie va continua vizitele în parohiile românești din Norvegia până vineri, 22 aprilie.

 

 COMUNICAT DE PRESĂ

 În ziua de 16 aprilie 2016, în mai multe capitale europene și orașe norvegiene au fost organizate manifestații de solidaritate cu familiile din Norvegia, despărțite de copii. Clerul și credincioșii din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord  urmăresc cu multă atenție și îngrijorare evoluția acestor cazuri exprimând mâhnirea față de prelungirea suferinței  familiilor Bodnariu, Nan și a altor familii de români.

Prezent la manifestațiile organizate la Oslo, în Norvegia, sâmbătă 16 aprilie, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord a declarat:

„Reafirmăm convingerea că familia este cadrul cel mai potrivit pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și considerăm că dragostea părintească este cea care oferă echilibrul emoțional de care copiii au nevoie. Orice separare a copiilor de părinți este prin ea însăși o traumă a cărei consecințe pe termen mediu și lung pot fi foarte greu de apreciat.

Situația în care se află familiile Bodnariu, Nan și alte familii de români ne îngrijorează și ne manifestăm mâhnirea față de prelungirea acestor suferințe. Creșterea și educarea copiilor este un drept fundamental al oricărei familii. Separarea copiilor de părinți, traumatizantă prin ea însăși, nu poate fi acceptată ca fiind o măsură luată în interesul copiilor. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu familiile aflate în suferință. Mărturisesc faptul că sunt impresionat de responsabilitatea și determinarea de care acestea dau dovadă. Îmi exprim și eu durerea față de prelungirea măsurilor de separare a copiilor de părinți și afirm cu toată convingerea că iubirea familială nu poate fi niciodată înlocuită cu o încadrare instituțională.

Statul ca garant al respectării drepturilor și libertăților celor ce se află pe teritoriul său, cetățeni sau simpli rezidenți, ar trebui să ia în considerare că familia este cea care poate încadra cel mai bine educația sănătoasă și echilibrul emoțional al unui copil.

 În această perioadă a Postului Mare, rugăciunile noastre îi însoțesc pe toți cei aflați în suferință și nădăjduim că organismele abilitate vor soluționa aceste cazuri astfel încât familiile să fie reîntregite.”

BIROUL DE PRESĂ AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A EUROPEI DE NORD

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *