LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sfânta Lumina poate veni de la Ierusalim si anul acesta

Share

Autoritățile israeliene vor permite și anul acesta ca ceremoniile obișnuite legate de perioada pascală să se desfășoare în Ierusalim, pentru toate cultele creștine – Bisericile Grec-Ortodoxă, Catolică, Armenească, Copt-Egipteană, Siriană și Etiopiană, dar cu restricțiile aferente combaterii pandemiei COVID-19, a declarat luni o sursă a Ministerului Afacerilor Externe, pentru The Jerusalem Post.

Desfășurarea pas cu pas a ceremoniilor nu a fost încă pusă la punct, întrucât Ministerul Sănătății ar putea impune restricții, dar deja Rusia, Ucraina și Grecia și-au stabilit cursele aeriene ce vor aduce Sfânta Lumină în țările lor.

În Sîmbăta Mare, în incinta Bisericii Sfântului Mormânt se vor afla circa 10-15 persoane, reprezentând Bisericile Ortodoxe, care apoi vor transporta Sfânta Lumină la Aeroportul „Ben Gurion”, sub escorta forțelor de poliție.

Delegații sosiți la Aeroportul din Tel Aviv din partea Bisericilor Ortodoxe nu vor coborî din avioane, pentru a evita măsurile de carantină impuse de Israel. Acestora le vor fi aduse la bordul aeronavelor containerele speciale cu Sfânta Lumină, pe care credincioșii din Grecia, Rusia, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Georgia, România și din alte țări o așteaptă.

Întreaga ceremonie a venirii Sfintei Lumini la Sfântul Mormânt din Ierusalim (care se petrece anual începand cu anul 867) va fi transmisă în direct și online.

De altfel, autoritățile israeliene au permis ca toate ceremoniile legate de sărbătorile pascale ale evreilor, creștinilor și musulmanilor să se desfășoare normal în Ierusalim – locul sacru și centrul celor trei religii monoteiste, atâta vreme cât administrațiile tuturor bisericilor au arătat înțelegere pentru situația creat de pandemia COVID-19.

 

Maria Chirculescu

 

sursa: Holy Week ceremonies in Jerusalem to proceed in limited format

1 Comment

  1. Om pacatos 2 aprilie 2020

    Sa ajunga si la noi.
    Romani,iesiti sa luati Lumina…e tot ce ne a mai ramas!
    Nu ne o va lua nimeni ptr ca Hristos a spus o: nici portile iadului nu va dobori Biserica

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *