Cum a fost dărâmată Biserica Sfânta Vineri
Share

Praznicul Sfintei Parascheva este şi un prilej de aducere aminte a tragediei suferite de Biserica Sfânta Vineri-Herasca din Bucureşti, biserică rasă de pe faţa pământului de către regimul Ceauşescu la 20 iunie 1987, chiar într-o zi de vineri. Biserica Sf. Vineri-Hereasca a rămas în memoria populară prin faima înaltei credinţe ce izvora din venerarea icoanei făcătoare-de-minuni a Cuvioasei Parascheva. Aici veneau oameni din întreaga ţară, fie să ceară ajutorul Cuvioasei Parascheva, fie să-i mulţumeasca pentru ajutorul primit. La ordinul scelarat al Elenei Ceauşescu, sub pretextul sistematizării Bucureştiului, a căzut sub loviturile unor infractori de cea mai joasă speţă una dintre marile ctitorii ale Bisericii Ortodoxe. O placă de marmură, rece ca un duş necesar nostalgicilor, aminteşte trecătorilor mârşava faptă. Un gest care va rămâne în istorie, dar şi pe obrazul, chiar pomădat, al celor care, prin tăcere vinovată, au adoptat poziţia lui Pilat din Pont.
Puţină istorie
Primul schit al acestei Biserici a fost construit spre sfârşitul secolului 13 de credincioşii locali. Tradiţia spune că în acest schit domnitorul Mircea cel Bătrân a adus pentru un scurt timp moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Filofteia de la Argeş. Mai târziu, în vremea domnitorului Matei Basarab, Nicolae vel Aga a reconstruit biserica pe aceeaşi temelie, astfel încât tradiţia a început a numi noua biserică „Agăniţa“, până în anul 1749, când Elena Doamna şi fratele său, Udrişte Năsturel-Herescu, au preluat obligaţia sprijinirii materiale a Bisericii, iar credincioşii au început să o numească Biserica Sfânta Vineri-Hereasca. În secolul 18, protecţia materială a bisericii a fost asigurată de boierii Băleni, care au şi construit noi clădiri pentru săraci şi bolnavi, iar celebrul Anton Pann a înfiinţat aici o şcoală de cantori bisericeşti.
8 ani de muncă şi 2 milioane de lei
Părintele Gelu Bogdan este personajul a cărei viaţă este indusolubil legată de „Sf. Vineri“. Diacon la această biserică, pe 12 februarie 1978 este hirotonit preot de Patriarhul Iustin, pe seama aceleiaşi Biserici Sf. Vineri, cu ascultarea de a o reconstrui, lăcaşul fiind avariat după cutremurul din 4 martie 1977. „Patriarhul Iustin mi-a dat 100.000 de lei şi m-a trimis la treabă“, povesteşte pr. Gelu Bogdan. O imagine ne putem face dacă ţinem cont că lucrările, care au durat 8 ani, au costat la acea vreme 2.845.000 de lei! Pe 14 octombrie 1985 Biserica, pictată de celebrul Dimitrie Belizarie, a fost resfinţită.
Elena Ceauşescu: „Jos porcăria!“
Bucuria părintelui şi a credincioşilor nu a durat mult, pentru că în iunie 1987 s-a primit o hârtie de la Primărie în care se cerea Bisericii să cedeze 1450 metri pătraţi de jur-împrejur, pentru construcţia unui bloc. „Am intuit că vor să pună blocul ca o faţadă, să ascundă biserica, aşa cum au făcut la Domniţa Bălaşa. Patriarhul m-a îndemnat să nu aduc nici un răspuns, să trenez, iar Consiliul Parohial, care era format din oameni de cultură, a refuzat să cedeze. Tragedia acestei biserici a început pe 9 iunie 1987, când au sosit 3 delegaţi ai Primăriei, conduşi de vicele Dumitru Necşoiu, un comunist fără inimă, care m-a ameninţat că varianta cu construcţia blocului «e cea mai bună soluţie». Pe 13 iunie, pe la ora 14.15, m-am trezit cu Elena Ceauşescu. Însoţitoarea îi tot arăta câte ceva cu mâna, iar ea, după câteva secunde, a zis: «Jos porcăria!». Am fost martor şi am auzit cu urechile mele. Nu pot să uit: 13 iunie 1987“, spune părintele şi, involuntar, lacrimile încep să-i curgă. „Pe 14 iunie 1987 am săvârşit ultima Liturghie în Biserica Sf. Vineri“.
Demolată de puşcăriaşi
Luni, pe 15 iunie, la ora 4 dimineaţa, biserica era înconjurată cu panouri înalte de peste doi metri. La 7.00 părintele Gelu Bogdan a fost anunţat de oamenii Primăriei că biserica nu va fi mutată, iar casa parohială demolată (un aşezământ cu 25 de apartamente, cu muzeu şi bibliotecă, construită din 1887, în care vara tremurai de frig, iar iarna un singur buştean încălzea o cameră!). Cu sufletul la gură şi cu ajutorul studenţilor teologi şi al seminariştilor, părintele salvează tot ce se putea salva din casa parohială, începând cu grandioasa bibliotecă.
„Pe 16 iunie 1987, întreaga casă parohială era distrusă. Pe 17 am fost informat că există trei soluţii pentru biserică: mutarea pe banii statului, mutarea pe banii bisericii sau demolarea. Încă mai credeam că pot salva biserica. La 13.30 am fost anunţat însă că se va dărâma. Am fost în audienţă la Ilie Ceuşescu, la Tamara Dobrin. Mi se răspundea: «Nu se poate face nimic e dispoziţia Tovarăşei…» Zeci de oameni de cultură au protestat în zadar. Cordoane de miliţieni şi securişti au înconjurat Biserica. Obiectele de cult au ajuns la Cernica, iar cele cu valoare istorică au ajuns, prin bunăvoinţa şi ajutorul lui Panait I. Panait, la Muzeul Hereştilor“.
S-a strigat: „Jos comunismul !“
Demolarea a început la orele 18.00. Pentru prima oară în România oamenii au strigat: „Jos comunismul! Jos Ceauşescu!“. S-au operat arestări, lumea nu ceda. Muncitorii au refuzat să dărâme biserica şi au fost aduşi puşcăriaşi, cărora li s-a promis reducerea pedepsei. „La 20.30 puşcăriaşul care s-a agăţat de turlă a căzut şi am aflat că după câteva săptămâni a murit în spital. În genunchi, lumea plângea în hohote, se auzeau blesteme, iar securiştii arestau… În scurt timp, din vestita biserică nu mai rămăsese nimic. Doar un covor de lumânări se aşternuse pe locul străvechii ctitorii, lumânări care plângeau tragedia neamului românesc“.