LOADING

Type to search

Editoriale

Rescript #20 (Jurnal efemer)

Share

Ne urcăm în avion și ne gândim la vacanță, dar uităm să ne facem o cruce. Ne uităm la televizor și râdem până împrăștiem popcornul, dar uităm de cei ce plâng. Ne informăm despre geopolitică , meteo și sport, dar uităm de rugăciune.

Era să murim sufocați de atâta belșug. În loc să ne bucurăm că suntem în viață, suntem triști că am pierdut belșugul care ne sufoca.

images_2018_04_19_Pagina-7_Cathedrale_de_la_Major_de_Marseille_2000_1500_100

Suntem sfâșiați de durere de fiecare dată când pierdem un suflet drag, dar uităm să lăsăm toate în grija lui Dumnezeu.

Nu ne dăm seama cât de efemer este senzaționalul. Trece și se termină repede. Ca și cum nu ar fi fost. Totul este tăinuire și complicitate, mușcături de căpușe și praf saharian. Totul este deșertăciune, nu doar o parte.

Acum o jumătate de secol, Thornton Wilder recomanda să savurăm înghețata, fără să ne întrebăm nimic, înainte să se topească. Uita că suntem alergici la căpșuni. Dacă am fi fost atenți, am fi ales vanilie.

În Franța, abuzul de slăbiciune se pedepsește. În acest caz, necuratul merită acuzat zilnic. Ne ferim de orice silnicie, de orice silă, de orice exces. Ilegalitatea se penalizează.

În Uganda, sute de copii sărmani au burse școlare de la misiunea ortodoxă din regiune. În localitatea Lwemiyaga  tocmai s-a renovat o școală și s-a rezolvat problema apei potabile. În Liban, misiunea ortodoxă ajută sute de familii sărmane. În localitatea Terbol, Siham își crește mai ușor cei opt copii, de când s-a rezolvat problema apei potabile. Mulțime de refugiați sunt ajutați zilnic cu hrană proaspătă și proiecte educaționale (www.iocc.org). În Tanzania, zeci de mii de copii au – în sfârșit -acces la apă. În Etiopia, sute de mii de copii au primit –  în sfârșit – prima pereche de pantofi. Sunt ajutați și cei din Haiti. În localitatea Petionville, sute de copii au acces la noua școală construită de către misiunea ortodoxă din zonă. În Thailanda există o vie biserică ortodoxă. Regele Rama V Chulalongkorn (cel care a modernizat Siam-ul acum un secol) a descurajat pe coloniștii europeni, dar i-a încurajat pe misionari. În Aguacate (Guatemala), zeci de mii de ortodocși au celebrat Învierea.

bkkChurch3D_1366x768.0.EN

Rugăciunea noastră pentru pacea lumii nu va rămâne neauzită, doar să nu zacă neefectuată. Zi de zi, să facem orice ne apropie de El. Să scurtăm distanța. În unele state, Biblia este interzisă în școli, dar este permisă în închisori. Dacă ar fi permisă în școli, copiii nu ar ajunge în închisori. Cel mai mare pericol nu este ignoranța, ci iluzia cunoașterii. Începe cu Iisus, rămâi cu Iisus, încheie cu Iisus! El va găsi o soluție pentru orice problemă. A mai făcut-o și o va mai face. E stare de alertă, El Se va întoarce!

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1
Previous Article

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *